Придністровське врегулювання: дії Додона гальмують ініціативи Києва

Придністровське врегулювання: дії Додона гальмують ініціативи Києва

Укрінформ
Україна активізувала свої зусилля з врегулювання придністровського конфлікту, однак наразі не має підтримки з боку президента Молдови Ігоря Додона.

Про це йдеться в дослідженні "Україна - Молдова: нові виклики та нові можливості у двосторонніх відносинах", яке презентував в Укрінформі заступник голови Ради зовнішньої політики "Українська призма" Сергій Герасимчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна активізувала свої зусилля щодо придністровського врегулювання та стримування впливу Росії у Придністров'ї. Однак подальші кроки в цьому питанні можливі лише в тому випадку, якщо Київ матиме надійного партнера на молдавській стороні. Інакше існують шанси подальшої стагнації процесу переговорів", - сказав Герасимчук.

Він зауважив, що занепокоєння української сторони викликають дії президента Республіки Молдова Ігоря Додона, який прагне організувати заходи із врегулювання придністровського конфлікту в тісному співробітництві з Росією та на російських умовах.

У дослідженні наголошується, що Україна вже здійснила ряд заходів, спрямованих на обмеження російського впливу в Придністров'ї та стримування російських військ, зокрема, з метою зменшення ризиків, що можуть надійти із території Молдови. Так, у 2015 році Верховна Рада прийняла Закон "Про денонсацію Угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про транзит через територію України військових формувань Російської Федерації, які тимчасово знаходяться на території Республіки Молдова". Також у 2017 році в пункті пропуску Кучурган - Первомайськ було запроваджено спільний прикордонний контроль між Україною та Молдовою.

У документі також зазначається, що українську сторону турбує можливість виграшу партії соціалістів Республіки Молдова на парламентських виборах наступного року.

"Зрозуміло, що перемога партії соціалістів забезпечить президента Додона додатковими важелями для просування його ініціатив щодо врегулювання питання Придністров'я на російських умовах, які можуть суперечити інтересам України в регіоні", - наголошується в дослідженні.

Читайте також: Молдова та Україна домовилися про лібералізацію транспортних перевезень

Як повідомлялося, у Відні 27-28 листопада пройшли перші за півтора року переговори про врегулювання придністровського конфлікту у форматі "5+2".

У переговорах взяли участь представники невизнаної "Придністровської Молдавської Республіки", України, Росії, ОБСЄ, ЄС і США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-