У США оприлюднили докази допінг-махінацій Росії на Олімпіаді в Сочі

У США оприлюднили докази допінг-махінацій Росії на Олімпіаді в Сочі

Укрінформ
Записи зі щоденника екс-керівника Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова підтвердили, що заміна допінг-аналізів російських спортсменів на Олімпіаді в Сочі відбувалася за відома міністра спорту РФ Валерія Мутка.

Про це йдеться в публікації американського центрального видання The New York Times, що вийшла у вівторок.

"Григорій Родченков – хімік, який роками допомагав російським спортсменам отримати перевагу за допомогою заборонених речовин. Його щоденники за 2014 і 2015 рр. – останніх років його роботи як керівника антидопінгової лабораторії Росії до того, як він втік до Сполучених Штатів – викривають ще більше деталей складного обману росіян на останніх зимових іграх", - зазначається в публікації.

Газета наводить записи зі щоденника Родченкова. Зокрема, за чотири дні до початку Олімпіади в Сочі він передав міністру спорту Росії Віталію Мутку так званий "список дюшес". У ньому були зазначені десятки прізвищ спортсменів, які вживали різні види допінгу, й чиї аналізи планувалося замінити. Причому підкреслюється, що з цією інформацією були також ознайомлені інші російські чиновники з Мінспорту та Центру спортивної підготовки збірної РФ.

Як повідомляв Укрінформ, Григорій Родченков звільнився з посади в Москві та емігрував до США після того, як Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) звинуватило РФ у приховуванні фактів застосування заборонених препаратів російськими спортсменами. Минулого року він публічно розповів ЗМІ про те, що це мало місце на олімпіаді в Сочі та було організовано на державному рівні.

Наприкінці жовтня WADA отримало електронний файл із базою даних допінг-проб російських спортсменів із січня 2012 до серпня 2015 року. Як повідомили ЗМІ, це дані були передані WADA інформатором, а не через офіційні канали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-