"Грінпісівці" показали, як легко підпалити АЕС у Франції

Укрінформ
Група активістів організації "Грінпіс" пробралася на атомну електростанцію у Франції, аби продемонструвати, що стратегічний об’єкт недостатньо захищений, та запустили піротехнічні засоби.

Активісти пробралися на АЕС Крюа — діючу атомну електростанцію на південному сході Франції, що у регіоні Овернь-Рона-Альпи, у департаменті Ардеш, повідомляє France24

"Все, що вам потрібно, це зробити дірку (в стіні), щоб влаштувати пожежу", - сказала в коментарі французьким ЗМІ Яннік Русселет, яка очолює в "Грінпіс" програму боротьби проти використання атомної енергії.

На АЕС Крюа розміщено чотири реактори, активісти вказали, що вони не мають відповідної охорони та рівня захисту від провокацій, так само, як і приміщення, де зберігаються ядерні відходи.

Читайте також: Greenpeace вимагає розслідувати викид радіації на Уралі

Чотири грінпісівці використали запалювальні елементи, продемонструвавши незахищеність АЕС.

Французький державний енергетичний гігант EDF, який експлуатує завод, підтвердив вторгнення, але заявив, що безпеці підприємства нічого не загрожувало. Правоохоронці заявили, що 22 людини були заарештовані.

Це не перший подібний інцидент, який влаштовує "Грінпіс". У жовтні активісти організації потрапили на атомну електростанцію в Кеттеномі, що біля кордону з Люксембургом, і запустили феєрверки біля басейну відпрацьованого палива.

Як відомо, Франція – одна з найбільш залежних від атомної енергії держав у світі, атомні електростанції забезпечують 75% електроенергії країни. Нещодавно в уряді заявили, що скорочення частки атомної енергії у виробництві електроенергії до 50% до 2025 року нереалістичне, тому Франція відмовляється від цього показника, який був закладений у 2012 році.

Нині за планом уряду щодо збільшення обсягів використання поновлюваних джерел енергії – закрити близько третини всіх реакторів в країні до 2025 року.

У звіті "Грінпіс", опублікованому в жовтні, вказано, що більшість французьких АЕС були побудовані до виникнення загрози з боку терористичних угруповань, таких як ІДІЛ та "Аль-Каїда", тому вони мають слабкий захист.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-