У столиці Австралії вшанували жертв Голодомору

У столиці Австралії вшанували жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
У столиці Австралії Канберрі пройшли урочисті заходи з нагоди 85-ї річниці Голодомору 1932-33 років в Україні.

Про це повідомляє власний кореспондент Укріформу.

“У 1932-33 роках, щоб придушити український незалежний рух, Сталін прирік на голодну смерть людей в країні, яка тоді називалася житницею Європи. Довгі роки радянська пропаганда намагалася стерти цю трагедію українського народу зі світової історії... Саме тому для багатьох Голодомор був прихованим геноцидом 20-го століття”, – зазначив у своєму виступі посол України в Австралії Микола Кулініч.

Речь посла Украины в Австралии Николая Кулинича
Речь посла Украины в Австралии Николая Кулинича

За його словами, сьогодні Україна продовжує боротьбу за своє право жити незалежно і гідно.

“Наша боротьба триває. Ми знову боремося з тими, хто хоче зруйнувати нашу державність, знищує наших людей, вводить в оману світ за допомогою пропаганди”, – наголосив дипломат.

Поминальні урочистості в австралійській столиці традиційно пройшли біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору, спорудженому за проектом Юрія Менцінського і розташованому на території Українського православного центру в Канберрі.

Настоятелі української православної та греко-католицької церков відслужили панахиду за померлими, діти української недільної школи поклали квіти до монументу, українська дипустанова презентувала тематичну виставку із свідченнями очевидців тих жахливих подій, а також міжнародних дослідників трагедії.

На запрошення українського посольства участь в урочистому богослужінні та віче взяли представники посольств Естонії, Польщі, Чехії, Білорусі та Грузії, Міністерства закордонних справ та торгівлі Австралії, члени української громади та пересічні австралійці.

Читайте також: Ірландський актор зіграє головну роль у фільмі про Голодомор

Посол Естонії в Австралії Андрес Унга наголосив, що для всього цивілізованого світу солідарність і підтримка України повинна бути беззаперечною, а події Голодомору мають  нагадувати, чим є тоталітаризм.

Выступление посла Эстонии в Австралии Андреса Унгы
Выступление посла Эстонии в Австралии Андреса Унгы

Загалом на всій території Австралії поминальні заходи пройшли у кожному штаті та всіх українських церквах Зеленого контитненту. Наймасштабніші вечори-реквієми проведено у Сіднеї та Мельбурні за участю Спілки української молоді та українських музичних колективів Австралії.

Гости мероприятия осматривают тематическую выставку
Гости мероприятия осматривают тематическую выставку

Наступного тижня, коли австралійський парламент повернеться до засідань, в обох палатах парламенту буде виголошено заяви з нагоди 85-ліття Голодомору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-