Євросуд розглянув скаргу Берлусконі

Євросуд розглянув скаргу Берлусконі

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) в Страсбурзі розглянув скаргу колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі.

Як повідомляє RFI з посиланням на AFP, адвокати Берлусконі вимагають визнати незаконним рішення італійського Сенату.

"Скаргу колишнього прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі було розглянуто в середу, 22 листопада, в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) в Страсбурзі", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, скарга стосується рішення, прийнятого Сенатом після вироку, винесеного Берлусконі в 2012 році за звинуваченням у податкових злочинах на користь медіахолдингу Mediaset, що належить йому. Тоді екс-прем'єра Італії було засуджено до чотирьох років в'язниці умовно. Але набуття вироку чинності було відкладено на декілька місяців - до розгляду апеляції Берлусконі в наступній судовій інстанції.

У період між вироком і рішенням апеляційного суду італійський Сенат ухвалив закон, згідно з яким за подібні злочини до їх винуватців автоматично повинна застосовуватися заборона на обрання впродовж шести років.

Берлусконі оскаржив якраз цю шестирічну заборону. Його адвокати, які в середу, 22 листопада, у відсутність самого Берлусконі представляли його на засіданні Великої палати ЄСПЛ, назвали рішення Сенату "необгрунтованим і надмірним", а також "неконституційним".

Свої аргументи вони підкріпили заявою про те, що рішення Сенату було прийнято "за політичними мотивами" політичними супротивниками Берлусконі, які на той момент складали більшість у верхній палаті італійського парламенту. Крім того, адвокати наполягають на тому, що рішення Сенату - це "повторне засудження за один і той самий злочин", а це суперечить європейським нормам, заявив адвокат італійського екс-прем'єра, британський юрист Едвард Фітцжеральд.

Читайте також: Суд став на бік Берлусконі: колишня дружина має повернути йому €60 мільйонів

У свою чергу, Марія-Джуліана Сівініні, яка представляла на засіданні інтереси уряду Італії, спростувала "політичний характер" рішення про шестирічну заборону на обрання для Берлусконі, а також аргументи його адвокатів про те, що закон ухвалювався спеціально "під випадок Берлусконі". Пані Сівініні заявила, що закон було ухвалено, враховуючи "важливість боротьби з податковими злочинами і корупцією".

Як зазначається, для Берлусконі велике значення має швидкість розгляду його скарги в ЄСПЛ, оскільки вже навесні наступного року в Італії повинні відбутися парламентські вибори, в яких 81-річний політик планує взяти участь. В той же час джерело AFP в Європейському суді з прав людини підкреслило, що до винесення вердикту ЄСПЛ у таких справах зазвичай проходить не менше року.

Своє бажання брати участь у виборах Берлусконі підтвердив в інтерв'ю газеті La Repubblica, що вийшло в день початку розгляду скарги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-