Польський парламент розгляне скандальні закони про судочинство

Польський парламент розгляне скандальні закони про судочинство

Укрінформ
У Сеймі Польщі в середу розглянуть у першому читанні два президентські законопроекти про зміни у системі судочинства - про Верховний суд і про Національну раду судочинства (КRS).

Голова комісії Сейму з питань права Станіслав Пьотрович заявив, що ці законопроекти потрібно ухвалити якомога швидше, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

"Ми хочемо, щоб це сталося якомога швидше. На цьому також наполягає президент, це видно з його висловлювань", - заявив Пьотрович.

Він додав, що до кінця року відбудеться ще три засідання Сейму, відтак буде докладено значних зусиль, аби вирішити це питання ще до нового року. 

Влітку правляча партія PiS намагалася ухвалити ці законопроекти у пакеті разом із законом про суди загальної юрисдикції. Утім, у світлі значних протестів, які прокотилися по всій Польщі в липні, президент Анджей Дуда заветував два з трьох законів. Згодом він заявив, що сам підготує нові законопроекти про Верховний суд і КRS. Упродовж останнього часу Дуда кілька разів за зачиненими дверми зустрічався з лідером PiS Ярославом Качинським з приводу цих законів.

Читайте також: Литовський парламент прийняв аналог "закону Магнітського"

Свої застереження до законопроектів авторства президента Дуди має парламентська опозиція. Утриматися від різких змін у системі судочинства Польщу раніше закликали також і європейські інституції, зокрема Європарламент та Єврокомісія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-