Greenpeace вимагає розслідувати викид радіації на Уралі

Greenpeace вимагає розслідувати викид радіації на Уралі

Укрінформ
Російське відділення міжнародної екологічної організації Greenpeace звернулося до прокуратури РФ і держкорпорації "Росатом" з вимогою розслідувати можливе приховування викиду в атмосферу радіації, ізотопів рутенію-106.

Про це повідомляється на сайті організації.

"З урахуванням останніх заяв Росгідромету держкорпорація "Росатом" має ретельно розслідувати і опублікувати дані про події на хімкомбінаті "Маяк" або на інших підприємствах. Грінпіс Росії надішле листа до прокуратури з проханням провести перевірку можливого приховування радіаційної аварії та інформації про стан довкілля, а також готовність системи моніторингу радіонуклідів в атмосфері до нових аварій", - йдеться в повідомленні.

Greenpeace припускає, що аварійний викид рутенію-106 на комбінаті "Маяк" може бути пов'язаний із заскленням відпрацьованого ядерного палива. Також можливе попадання матеріалу, що містить рутеній-106, у піч для переплавки металів.

У зверненні екологічної організації цитуються дані Росгідромету, що свідчать про "екстремально високий" рівень радіаційного забруднення поблизу ядерного комбінату "Маяк" у Челябінській області наприкінці вересня. На початку листопада європейські вчені зафіксували радіоактивну хмару над Європою. Вони припустили, що джерело викиду знаходиться на Південному Уралі. У "Росатомі" назвали ці твердження "неспроможними".

Читайте також: Росгідромет підтвердив екстремально високий викид радіації в Челябінській області

Комбінат "Маяк" є одним з найбільших російських підприємств з переробки радіоактивних матеріалів. Він був заснований у 1948 році. У 1957 році на "Маяку" стався вибух ємності з радіоактивними відходами. Опромінення зазнали близько 300 тисяч осіб. Загальна територія забруднення становила від 15 до 20 тисяч квадратних кілометрів у Челябінській, Свердловській і Тюменській областях.

Деякі експерти у зв'язку з подією згадують також аварію 1986 року на Чорнобильській АЕС. Тоді радянська влада повідомила про подію тільки через кілька днів. Опромінення зазнали близько семи мільйонів чоловік по всьому світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-