Референдум щодо відставки мера Кишинева провалився

Референдум щодо відставки мера Кишинева провалився

Укрінформ
Явка на референдум щодо відставки мера Кишинева Доріна Кіртоаке після закриття виборчих дільниць склала, за попередніми даними, 17,5% - трохи більше 110 тис. виборців.

Згідно з молдавським законодавством, для визнання референдуму таким, що відбувся, явка повинна скласти не менше 33%, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

За даними Центральної виборчої комісії, у виборчі списки були включені близько 640 тисяч виборців, а для визнання референдуму таким, що відбувся, необхідні були голоси не менше 210 тисяч жителів молдавської столиці.

Читайте також: У Кишиневі проходить референдум щодо відставки мера

Згідно з оприлюдненими Центрвиборчкомом результатами після обробки більше 97% протоколів, близько 88% учасників референдуму проголосували за відставку мера, проти відставки – трохи більше 12%.

При цьому за відставку мера мали проголосувати не менше 64 тисяч виборців. На підготовку і проведення кишинівського референдуму було витрачено близько 500 тисяч євро.

Читайте також: На кордоні з Молдовою відкрили новий пункт пропуску

Згідно з оприлюдненими молдавськими ЗМІ даними, явка на референдум була нижчою (майже на 50 тисяч виборців), ніж на президентських виборах у листопаді 2016 року, коли президентом Молдови був обраний колишній керівник Партії соціалістів Ігор Додон.

Як повідомлялося, з ініціативою про проведення референдуму про відставку мера Кишинева Доріна Кіртоаке виступила фракція Партії соціалістів в муніципальній раді та президент Молдови Ігор Додон.

Читайте також: Додону порадили активніше захищати Молдову, а не робити пропозиції Кремлю

Наразі Кіртоаке рішенням кишинівського суду тимчасово відсторонений від посади мера і перебуває під юридичним наглядом. Кіртоаке – один з фігурантів кримінальної справи про корупцію, пов'язаної з махінаціями при підготовці договору на будівництво платних парковок в Кишиневі.

Якщо вина градоначальника буде доведена, йому загрожує тюремне ув'язнення терміном до 7 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-