Придністровське врегулювання: рух через Дністер відновили після 25 років

Придністровське врегулювання: рух через Дністер відновили після 25 років

Фото
Укрінформ
Автомобільний міст через Дністер, що з'єднує правий та лівий береги біля населених пунктів Гура Бикулуй і Бичок, відкрили у суботу, 18 листопада.

В церемонії відкриття мосту взяли участь прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп і лідер невизнаного Придністров'я Вадим Красносельський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Відкриття мосту означає не тільки усунення бар'єрів на шляху вільного пересування громадян і автотранспортних засобів, але стає й важливим елементом подальшого розвитку транспортної інфраструктури. Відповідно, це надасть нового імпульсу економічному розвитку», - підкреслив прем'єр Молдови.

За словами лідера невизнаного Придністров'я, відновлення руху через цей міст має важливе значення для економічних агентів регіону і мешканців довколишніх населених пунктів.

Читайте також: Придністровське врегулювання: переговори «5+2» пройдуть у Відні

Філіп і Красносельський обговорили також низку питань, пов'язаних із майбутніми переговорами щодо Придністровського врегулювання у форматі «5+2», які відновляться 27 листопада у Відні.

Надзвичайний і Повноважний посол України в Молдові Іван Гнатишин, який був присутній на заході, зазначив з цього приводу, що «відкриття мосту - це одне з питань порядку денного переговорів щодо Придністровського врегулювання». Дипломат особливо підкреслив, що ця подія - результат не лише досягнутих домовленостей між Кишиневом і Тирасполем, а й підсумок зусиль усіх учасників переговорного процесу у форматі «5+2».

Придністровське врегулювання: Через 25 років відновлено рух по мосту через Дністер

Домовленісті про відкриття мосту було досягнуто кількома днями раніше під час зустрічі політичних представників Кишинева й Тирасполя на переговорах щодо Придністровського врегулювання Георгія Балана (віце-прем'єр Молдови з реінтеграції) та Віталія Ігнатьєва (міністр закордонних справ невизнаної республіки Придністров'я).

Було досягнуто також домовленості про те, що міст не буде використаний у військових цілях.

Міст на Дністрі, що з'єднує населені пункти Гура Бикулуй і Бичок, був повністю зруйнований під час збройного конфлікту в 1992 році. Він був відновлений ще в 2000 році за фінансового сприяння Європейського Союзу, проте відкриття затягувалося через розбіжності між офіційним Кишиневом і владою невизнаної республіки Придністров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-