Акустична атака на дипломатів: США припускають використання технології СРСР

Акустична атака на дипломатів: США припускають використання технології СРСР

Укрінформ
Акустична атака із застосуванням спеціального випромінювального обладнання на американських дипломатів на Кубі протягом 2016-2017 рр., від якої серйозно постраждали 24 особи, не є новою практикою: до цього вже вдавалися радянські спецслужби проти американців у Москві в 1970-х роках.

Про це йдеться у публікації американського видання Politico.

"Представники американської розвідки докладно вивчають радянську технологію часів "холодної війни", намагаючись з'ясувати, чи використовувалась електронна зброя для того, щоб дезорієнтувати та заподіяти шкоду 24-м офіційним представникам США на Кубі", - зазначається в публікації.

Особливий інтерес для слідчих становить колишня радянська техніка, що випромінює радіохвилі, на кшталт тих мікрохвиль, що застосовувались у минулому проти Посольства США в Москві. Тож нині піднімаються секретні архіви та вивчаються можливості цієї техніки.

У 1970-х роках, на тлі посилення шпигунської діяльності між США і Росією, радянські спецслужби опромінювали посольство США в Москві радіохвилями мікродіапазону, намагаючись завадити радіоперехопленням американців у Москві. Цей інцидент, відомий під назвою "Московський сигнал", ніколи не був формально залагоджений, поки посольство США не встановило захисні екрани у своїх приміщеннях. Після цього таке опромінювання виявилося неефективним.

Читайте також: США висилають 15 кубинських дипломатів, "на збори" дали тиждень

Використання енергетичних або звукових хвиль як зброї – один із найбільш мерзенних способів прихованих атак, пише видання. Такий вплив часто не чутний людському вуху, але він періодично з'являється в історії "холодної війни", причому питання часто залишаються без однозначних відповідей.

Наприклад, коли це сталося в 1970-і роки в Москві, медики встановили, що такий вплив спричиняв пошкодження мозку, порушення кровообігу та погіршення слуху. Симптоми постраждалих були ідентичними тим, що мали на Кубі працівники посольства США в 2016-2017 рр. При цьому нагадується, що американські дипломати в Гавані зазнавали опромінення у своїх готельних номерах.

Як зазначає видання, американські слідчі наразі остаточно не встановили, хто саме стояв за атаками на американських дипломатів на Кубі. Проте цей список не такий уже і великий – від кубинської розвідки, яку в усі часи підтримувала Москва, та груп, які виступають проти політичного зближення США і Куби, до росіян, які вже використовували таке обладнання проти американців.

Уражені на Кубі американські дипломати досі перебувають на обстеженні та лікуванні, йдеться в публікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-