Сейм Латвії схвалив законопроект про загальний статус учасника Другої світової

Сейм Латвії схвалив законопроект про загальний статус учасника Другої світової

Укрінформ
Латвійський парламент схвалив у другому читанні законопроект про надання статусу учасника Другої світової війни ветеранам, незалежно від того, проти кого вони воювали.

Про це повідомляє портал Delfi.

У законопроекті планується визнати учасниками Другої світової війни тих жителів, які станом на 17 червня 1940 року були громадянами Латвії або легально приїхали на постійне місце проживання. У статусі учасника Другої світової війни буде відмовлено представникам націонал-соціалістичної партії Німеччини, її парамілітарних структур, таємної поліції та служб безпеки, а також співробітникам КДБ СРСР і ЛССР - за винятком тих, хто за радянських часів працював на адміністративно-господарських і пов'язаних з плануванням та фінансами посадах. Статус також не отримають особи, засуджені за злочини проти людства.

Читайте також: Біля кордонів Латвії знову зафіксували російські військові кораблі - ЗМІ

Учасникам Другої світової війни планується видавати посвідчення встановленого зразка і пам'ятний нагрудний знак. Самоврядування матимуть право вирішувати питання про надання соціальних гарантій учасникам Другої світової війни та у рамках своїх бюджетів виділяти їм допомогу, пільги по сплаті муніципальних мит або в отриманні послуг.

Також у законі буде прописано, що Латвія не несе юридичної відповідальності за скоєне окупаційними силами у ході її окупації, а також що вона як самостійна держава у військових діях під час Другої світової не брала участі.

Сейм ще повинен розглянути цей законопроект в остаточному читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-