РФ може

РФ може "нацькувати" армію Білорусі на Україну, не питаючи Лукашенка – експерт

Укрінформ
Росія може використати територію Білорусі та її збройні сили проти України та НАТО за згодою чи і без згоди політичного керівництва Білорусі.

Про це заявив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь під час засідання робочої групи щодо Білорусі Парламентської асамблеї ЄС - Східні сусіди (ПА Євронест) у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Росія може використати територію Білорусі та збройні сили Білорусі проти України та НАТО за згодою чи без згоди політичного керівництва Білорусі”, - наголосив він, оцінюючи вересневі стратегічні російсько-білоруські навчання “Запад-2017”.

Експерт підкреслив, що головною метою навчань “Запад-2017” стала підготовка до проведення операцій на Західному стратегічному напрямку регіональною групою сил Союзної держави Росії та Білорусі за об’єднаним планом та під об’єднаним командуванням Генерального штабу ЗС РФ. За його словами, під час навчань російське військове командування проводило оцінку стандартів білоруських підрозділів з метою забезпечення повної взаємосумісності з російськими військами, а також відпрацювало канал управління білоруськими військами “без національних фільтрів - міністерство оборони та генеральний штаб”. “Під час війни чи особливого періоду збройні сили Білорусі стануть органічною частиною Західної стратегічної групи військ Росії”, - підсумував Самусь.

Читайте також: Росія має бути покарана за агресію: Умеров закликав Євронест посилити тиск

Окремо експерт вказав на те, Росія проводить, по суті, гібридну агресію проти Білорусі, здійснюючи системні провокації проти Білорусі з метою закріплення залежності президента Олександра Лукашенка від Кремля. “Найслабкіше місце білоруської системи безпеки та оборони – сам Лукашенко, затиснутий своїми зобов’язаннями перед Кремлем та намаганням залишитися “позитивним” героєм у відносинах з Україною та ЄС. При цьому чим більше буде Лукашенко намагатися продемонструвати зближення з Україною та Заходом, тим більше буде провокацій”, - сказав він.

Заступник директора ЦДАКР зазначив, що із збільшенням градусу протистояння російські спецслужби збільшуватимуть свої провокації на території Білорусі проти громадян Заходу та України, що буде спрямовано на те, “щоб підставити Лукашенка”. На його переконання, викрадення українця Павла Гриба у Гомелі з невизначеною роллю білоруських спецслужб – саме одна з провокацій, спрямованих проти Лукашенка. На цьому тлі аналітики ЦДАКР прогнозують подальші арешти та викрадення західних і українських журналістів.

“Ключове завдання РФ - максимально прив’язати Білорусь до Росії, до її протистояння із Заходом”, - підсумував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 31 жовтня-1 листопада проходить шоста пленарна сесія Парламентської асамблеї ЄС-Східні сусіди (ПА Євронест), яка є парламентською установою Східного партнерства між Європейським Союзом та його Східноєвропейськими партнерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-