МЗС Польщі засуджує постачання до країни вугілля з окупованого Донбасу

МЗС Польщі засуджує постачання до країни вугілля з окупованого Донбасу

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Польщі засуджує закупівлю і постачання до країни вугілля типу антрацит з окупованих територій України.

Про це йдеться у відповіді заступника глави МЗС Польщі Яна Дзєдзічака на депутатський запит кількох політиків опозиційної партії “Сучасна” (N) у світлі кількох жовтневих публікацій у польському виданні Dziennik Gazeta Prawna щодо імпорту антрациту з ОРДЛО до Польщі. 

“МЗС засуджує факт купівлі антрациту з окупованих територій України, які перебувають під контролем проросійських сепаратистів. Я хотів би зазначити, що польська політика щодо “сепаратистських республік” залишається незмінною і спирається на їх невизнанні, що свідчить про підтримку Польщею територіальної цілісності України”, - заявив Дзєдзічак.

За його словами, будь-яка діяльність чи співпраця з особами чи суб'єктами з ОРДЛО має відбуватися за згодою і з відома Української держави, яка, у відповідності до міжнародного права, володіє цією територією. 

“Тому будь-яка форма співпраці польських суб'єктів підприємницької діяльності, зокрема й імпорт товарів з території України, яка перебуває під контролем сепаратистів, має відбуватися згідно з українським законодавством”,- йдеться у повідомленні МЗС Польщі.

Як повідомлялося, перебуваючи на початку жовтня у Варшаві, міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик висловив сподівання, що польська влада відреагує на цю ситуацію, оскільки постачання вугілля з ОРДЛО виглядає "не по-партнерськи" по відношенню до України. 

Читайте також: На окупованій Донеччині вже затопили 18 непрацюючих шахт, 12 – "у процесі"

Згодом в інтерв'ю Укрінформу Насалик зазначив, що Україна виклала свою позицію, що купівля вугілля з ОРДЛО - це фінансування тероризму в Україні, і польська сторона “почула” аргументи української. 

За даними ЗМІ, з початку цього року до Польщі було поставлено з Росії близько 94 тисяч тонн донецького антрациту. У 2015 році в цю країну було поставлено близько 32 тисяч тонн антрациту з Донбасу, в 2016-м - 34 тисячі тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-