Через подвійне громадянство захиталося крісло під главою Сенату Австралії

Через подвійне громадянство захиталося крісло під главою Сенату Австралії

Укрінформ
Президент Сенату Австралії Стівен Перрі, який нещодавно з офіційним візитом відвідав Україну, поінформував уряд про готовність піти у відставку через громадянство Британії. 

Про це повідомляє видання The Australian.

«Вчора я звернувся до Британського міністерства внутрішніх справ із запитом про наявність громадянства Великої Британії... Якщо я дізнаюся, що володію британським громадянством через статус мого батька, то я, безумовно, порушую розділ 44 (1) Конституції і, отже, піду у відставку як голова Сенату. Я також піду у відставку як сенатор від штату Тасманія, не чекаючи рішення Верховного суду Австралії, оскільки вважаю, що нещодавно Верховний суд виразно роз'яснив позиції», - сказав президент Сенату Австралії.

Після нещодавнього рішення Верховного суду щодо позбавлення мандатів п'ятьох із семи депутатів, в яких виявили подвійне громадянство, сенатор Перрі, який займає одну з найважливіших парламентських посад в країні, став восьмим депутатом, який опинився центрі скандалу.

Батько сенатора Перрі переїхав до Австралії з Великої Британії у 1950-х роках, одружився з австралійкою у 1960-му, служив у резерві австралійської армії, попри це існують побоювання, що Стівен Перрі може бути громадянином Великої Британії за походженням.

Читайте також: Коаліційний уряд Австралії втратив більшість у парламенті

Зізнання голови Сенату може стати причиною проведення аудиту щодо усіх депутатів та сенаторів, оскільки раптові вияви подвійного громадянства дестабілізують правлячу коаліцію і є приводом для розмов про дострокові вибори.

Сенатор Перрі був обраний до Сенату в 2004 році і переобраний на новий термін на вибрах минулого року. З 1980 року він є членом Ліберальної партії Австралії. Наразі, після усунення за рішенням Верховного суду країни з посади віце-прем’єр-міністра Б.Джойса, в Австралії діє уряд меншості і «підвішений парламент».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-