Австралія почне переговори про ЗВТ з ЄС ще в цьому році

Австралія почне переговори про ЗВТ з ЄС ще в цьому році

Укрінформ
Переговори про зону вільної торгівлі між Австралією та Європейським Союзом розпочнуться до кінця року.

Про це повідомляє news.com.

“Торгові переговори з Австралією та Новою Зеландією зблизять нас і відкриють шлях для нових робочих місць та зростання економіки”, - заявили в Європарламенті.

Днями країни узгодили переговорний мандат, у якому зазначається що угода повинна включати в себе заходи щодо боротьби з підробками генетично модифікованих або ліцензованих сільськогосподарських та продовольчих товарів та чіткий захист прав інтелектуальної власності, включаючи географічні зазначення алкоголю та продуктів харчування, наприклад, обмеження використання слова “шампанське”.

Тепер мандат має бути погоджено лідерами країн ЄС. Очікується, що це відбудеться в листопаді, тобто переговори можуть розпочатися до кінця року.

Європа є третім за величиною торгівельним партнером Австралії - двостороння торгівля між країнами у 2015 році оцінювалася у понад $68 млрд. Воночас Австралія є однією з шести членів Світової організації торгівлі, які не мають преференційного доступу до ринку ЄС.

Відповідно до мандату угода охоплюватиме інвестиції, торгівлю товарами та послугами, цифровізацію, дослідження та підтримку інновацій, сталий розвиток, енергетику, регуляторні питання, боротьбу з ухиленням від сплати податків та зобов'язання щодо трудових та екологічних стандартів.

Читайте також: Австралія звільнила від подвійного оподаткування операції з біткойном

Зокрема, ЄС хоче приділити особливу увагу допомозі малим та середнім підприємствам у доступі на двосторонні ринки, а також забезпечити доступ європейських підприємств для участі у тендерах австралійського уряду.

Сторони хотіли б також мати “збалансований та амбіційний” результат у галузі сільського господарства, але погодилися, що деякі сектори, ймовірно, можуть бути виключені з угоди або мати спеціальний режим.

Галузі, які Європа вважає особливо чутливими - яловичина та цукор – в обидвох Австралія є третім найбільшим експортером у світі. Крім того, у зоні виключення може бути баранина, молочні продукти та крупи.

Група європейських депутатів відвідає Австралію наступного тижня, щоб обговорити деякі суперечливі питання, які можуть вплинути на переговори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-