Другий генсек ООН міг загинути в результаті замаху

Другий генсек ООН міг загинути в результаті замаху

Розслідування
Укрінформ
Літак другого в історії Генерального секретаря ООН (1953-1961 рр.) Дага Хаммаршельда міг зазнати нападу з землі або повітря.

Про це йдеться в новій доповіді Мохаммеда Чанде Усмана - екс-керівника розслідування загибелі в 1961 році глави ООН, повідомляє Центр Новин ООН.

"Причиною загибелі Дага Хаммаршельда не могла бути ні помилка льотчика, ні технічні несправності. Нові дані дозволяють припустити з великою часткою вірогідності, що його літак був збитий або з землі, або з повітря", - наголошується в повідомленні.

Зокрема, йдеться, що Усман отримав нову інформацію про те, як у 1961 році родезійська і британська влада перехоплювала повідомлення ООН в Конго. Крім того, вперше стало відомо, що в той момент у Конго і поблизу нього були присутні агенти розвідувальних, охоронних і оборонних відомств США і Великої Британії. У доповіді наголошується, що ця інформація "наполегливо підводить до думки про те, що в архівах цих відомств, швидше за все, є додаткові відомості про причини аварії літака".

Читайте також: ООН виділила лише 11,5% на гуманітарні програми в Україні – Волкер

Даг Хаммаршельд загинув в результаті авіакатастрофи 18 вересня 1961 року. Він прямував до Ндоли в тодішній Північній Родезії, щоб досягти припинення вогню між конголезьким урядом і повстанцями. В результаті кількох розслідувань був зроблений висновок про те, що причиною загибелі Хаммаршельда стала помилка пілота. Однак, Усман зазначає, що під час попередніх розслідувань не були враховані багато важливих фактів. Вони також не в повній мірі скористалися можливістю отримати інформацію у єдиного вцілілого супутника Хаммаршельда, який згодом помер.

Автор нової доповіді закликав держави, причетні до цієї справи, доручити спеціальному високопосадовцю провести аналіз архівів їхніх розвідувальних, охоронних і оборонних відомств. Такий заклик він звертає також до ООН, пропонуючи розсекретити матеріали, які могли б допомогти у встановленні істини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-