Курц запросив до коаліції австрійських націоналістів

Курц запросив до коаліції австрійських націоналістів

Укрінформ
Себастьян Курц, лідер Австрійської народної партії, що перемогла на виборах, запросив до переговорів про створення урядової коаліції правопопулістську Австрійську партію свободи.

Про це він сказав на прес-конференції у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вирішив сьогодні запросити Хайнца-Крістіана Штрахе і Австрійську партію свободи вступити у переговори з формування уряду", - заявив глава партії, яка перемогла на виборах 15 жовтня з результатом 31,5%.

За словами Курца, обидві партії мають близькі погляди на багато питань, зокрема на проблеми міграції та оподаткування, в яких вони "мають волю до змін".

При цьому майбутній канцлер пообіцяв, що коаліція буде проєвропейською. Це його умова майбутнім партнерам.

Штрахе у свою чергу сказав, що згідний, але пообіцяв: "нехай ніхто не думає, що ми зробимо життя АНП легким". Його партія поставила умову: вона хоче отримати пост міністра внутрішніх справ.

АПС показала третій результат під час виборів - 26%.

Читайте також: Курц запевнив Брюссель, що майбутній уряд Австрії буде проєвропейським

Переговори почнуться вже в середу, 25 жовтня, завершити їх сторони сподіваються до Різдва.

Вперше з 2005 року в уряд Австрії, ймовірно, увійдуть праві популісти. Їх лідер Хайнц-Крістіан Штрахе відомий тим, що в молодості був пов'язаний з угрупованнями неонацистського напряму.

Вперше націоналісти опинилися в австрійському уряді в результаті виборів 1999 року, тоді країна стала ізгоєм всередині Європи, і 14 країн ЄС скоротили співпрацю з нею до мінімуму.

У попередньому уряді республіки були представлені консерватори АНП і соціал-демократи. Проте суперечності між партнерами призвели до урядової кризи і дострокових парламентських виборів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-