Затримані в РФ на акції «Он нам не Димон» подали скарги в ЄСПЛ

Затримані в РФ на акції «Он нам не Димон» подали скарги в ЄСПЛ

Укрінформ
Дванадцять учасників несанкціонованих акцій опозиції, що пройшли 26 березня в Росії, подали скарги до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляє правозахисний центр «Меморіал», чиї юристи допомогли в підготовці скарг. 

«Юристи Правозахисного центру «Меморіал» звернулися до Європейського суду з прав людини зі скаргою від імені 12 заявників - учасників несанкціонованих мітингів 26 березня 2017 року. Більшість з них - жителі Москви і Московської області, троє живуть у Башкирії, Свердловській і Брянській області. Вони скаржаться на порушення статей 3 (заборона тортур), 5 (право на свободу і особисту недоторканність), 6 (право на справедливий судовий розгляд), 10 (свобода висловлювання думки) і 11 (свобода зборів і об'єднань) Конвенцій про захист прав людини і основних свобод», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Росія хоче заморозити свою участь у Євросуді - ЗМІ

Уточнюється, що це звернення було зроблено ще 26 вересня 2017 року.

Нагадаємо, 26 березня в Росії пройшли акції проти корупції, оголошені після виходу фільму Фонду боротьби з корупцією про «таємну імперію» прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. У деяких містах, у тому числі в Москві, акції не були узгоджені з владою і супроводжувалися масовими затриманнями.

За кілька днів до акцій 26 березня Олексій Навальний пообіцяв, що «направить скаргу в ЄСПЛ кожному, кого незаконно притягнуть до відповідальності за участь в мітингах 26 березня». Мова, за його словами, йтиме про компенсацію в 10 тисяч євро. У ФБК після акцій 26 березня повідомили, що до них звернулися більше як 650 затриманих в різних містах Росії.

Після акції 26 березня в Москві було порушено декілька кримінальних справ про напад на поліцейських, за якими було ухвалено вироки до реальних термінів позбавлення волі.

Також раніше повідомлялося, що Російська Федерація розглядує можливість заморозити свою участь в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) Ради Європи (РЄ) і скоротити внески в цю організацію. Серед причин такого рішення називають неучасть російської делегації в ПАРЄ в затвердженні кандидатур нових суддів ЄСПЛ, а також те, що ЄСПЛ нібито ухвалює "несправедливі по відношенню до Росії" рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-