США, Канада та Мексика не можуть домовитися щодо зони вільної торгівлі

США, Канада та Мексика не можуть домовитися щодо зони вільної торгівлі

Укрінформ
Четвертий раунд перемовин про внесення змін до Північноамериканської зони вільної торгівлі (НАФТА) розкрив деструктивну позицію США.

Про це у Вашингтоні по завершенні перемовин заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє CBC News.  

За її словами «незвичайні» вимоги США значно ускладнюють роботу перемовників. «Цього та минулого раундів нам були висловлені пропозиції, які повертають годинник передбачуваності, відкритості та співпраці в рамках НАФТА на 23 роки назад. <…> У деяких випадках ці пропозиції суперечили правилам ВТО. Це викликає занепокоєння», - сказала Фріланд.

Вона окремо наголосила на вимогах США до правил визначення походження товарів, що можуть «суттєво зашкодити» ланцюгам постачання, ослабивши продуктивність Північної Америки і знищивши тисячі робочих місць в усіх трьох країнах.

Річ у тім, що Вашингтон погрожує дозволити безмитне ввезення на територію США лише тих автомобілів, більше 50% деталей яких було виготовлено у Штатах.

Фріланд також попередила, що домогтися змін до НАФТА із позицій «переможець отримує все» неможливо.

Читайте також: Вимоги США щодо НАФТА: Канада і Мексика продовжать перемовини

Водночас міністр підкреслила, що позитивно налаштована стосовно майбутніх перемовин.

Як відомо, Північноамериканську угоду про вільну торгівлю було укладено між Мексикою, США та Канадою у 1994 році. Вона досі є найбільшою в світі регіональною зоною вільної торгівлі, з населенням у 478 млн. осіб і сукупним ВВП у розмірі 20,7 трлн. дол. США, тобто  близько 30% світового ВВП. Перемовини про перегляд умов цієї угоди були розпочаті з ініціативи президента США Дональда Трампа. Цього тижня поблизу Вашингтона завершився їх четвертий раунд. За інформацією ЗМІ, США висунули вимоги, на які ні Канада, ні Мексика пристати не можуть. Це заганяє дискусії у глухий кут.

Фото: Manuel Balce Ceneta/Associated Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-