Австралія і Франція хочуть взяти під охорону три райони Антарктики

Австралія і Франція хочуть взяти під охорону три райони Антарктики

Укрінформ
План щодо створення нових Морських охоронюваних районів (МОР) у Східній Антарктиці, у яких має бути обмежено вилов криля та іклача, буде винесено на обговорення Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ) у Хобарті (Тасманія) наступного тижня.

Про це повідомляє видання The Australian.

«Ми бачимо (захищені території) важливим інструментом управління, а також ідеальним способом збереження морської екосистеми Південного океану та отримання контрольних площ, щоб ми могли контролювати вплив риболовлі та зміну клімату», - заявила голова делегації Австралії у Комісії Джиліан Слокам.

Торік завдяки зусиллям Нової Зеландії та США вдалося отримати статус заповідника для найбільшої у світі морської природоохоронної території у морі Росса.

Цього разу сподіваються, що Австралія і Франція забезпечать консенсусну підтримку створення природоохоронних територій у Східній Антарктиді, де обидві країни мають дослідні станції.

Читайте також: В Австралії розробили робота для дослідження антарктичних глибин

Пропозицію щодо створення нових МОР готовий фінансово підтримати і ЄС. Варто зазначити, що це не перша спроба - у минулому намір так і не вдалося реалізувати через позицію Росії, Китаю та меншою мірою Норвегії.

Рішення Комісії ухвалюються консенсусом, і Австралія пішла на поступки, погодившись зменшити кількість заповідних територій Східної Антарктики з семи до трьох. Ці три зони - земля Мак-Робертсона, острів Дригальський та море Дюрвіля з льодовиком Мертц - важливі для таких видів, як криль, іклач, сріблянка антарктична, південний морський котик, світлоспинний димчастий альбатрос, імператорський пінгвін та пінгвін Аделі, південний морський слон та тюлень Ведделла. Передбачається, що територія "море Дюрвіля - льодовик Мертц" буде заповідною зоною для вилову криля, однак контрольована риболовля буде дозволена в інших двох районах, щоб не чинити надмірного впливу на екосферу чи наукову роботу.

Криль - крихітні ракоподібні, важлива ланка антарктичного харчового ланцюга. Їх захист від надмірного вилову був ключовим чинником формування АНТКОМ у 1982 році, але сьогодні зростає попит на криль, який використовується для виробництва таблеток із вмістом Омега-3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-