В Австралії почався суд через подвійне громадянство парламентаріїв

В Австралії почався суд через подвійне громадянство парламентаріїв

Укрінформ
У Верховному суді Австралії розпочалося триденне слухання щодо правомірності обрання семи членів федерального парламенту, у яких було виявлено подвійне громадянство.

Про це повідомляє news.com.

«У випадках, коли людина не знала про наявність у неї громадянства іншої держави, вона не повинна здійснювати жодних заходів для відмови від свого громадянства», - вважає заступник генерального прокурора країни Стівен Донагю, коментуючи норму Конституції Австралії, яка забороняє будь-кому, хто має подвійне громадянство, бути обраним до парламенту.

Представники уряду також стверджують, що фраза «є суб'єктом або громадянином ... іноземної держави» має розглядатися лише стосовно особи, яка добровільно набула або зберегла цей статус.

Сенатори від Партії зелених Лариса Вотерс та Скотт Ладлем, народжені відповідно у Канаді та Новій Зеландії, вже подали у відставку через скандал із подвійним громадянством.

Сенатор партії «Одна нація» Малкольм Робертс, який народився в Індії, також, швидше за все, вийде з парламенту, оскільки Верховному суду відомо, що він некоректно подав заяву про відмову від свого британського громадянства під час номінації на виборах у 2016 році.

Уряд заявляє, що віце-прем'єр-міністр Барнабі Джойс, колишній міністр Метт Канаван, заступник лідера Національної партії Фіона Неш та сенатор партії «Одна нація» Нік Ксенофон будуть «стояти або впадуть разом», зважаючи на аналогічні обставини. Всі четверо народилися в Австралії і присягнули, що не знали, що за законами іншої країни їм було присвоєне громадянство за спадковістю.

Випадок віце-прем'єр-міністра Австралії Барнабі Джойса перебуває під найбільшою увагою ЗМІ, оскільки у разі його дискваліфікації Національним доведеться йти на повторні вибори, а це становить небезпеку для провладної коаліції, яка може втратити більшість у парламенті, де має перевагу лише в один голос.

Читайте також: В Австралії створять загальнонаціональну фотобазу даних

Прем'єр-міністр Малкольм Тернбулл впевнений, що віце-прем'єр Джойс, сенатори Неш та Канаван за рішенням суду зможуть залишитися на своїх постах.

Натомість сенатор Ксенофон вже заявив, що за будь-якого рішення суду залишить парламент, щоб подати свою кандидатуру на виборах штату Південна Австралія у березні 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-