Закон України про освіту: Бухарест сподівається на Венеціанську комісію

Закон України про освіту: Бухарест сподівається на Венеціанську комісію

Укрінформ
Румунія вітає ініціативу Києва про направлення на експертизу у Венеціанську комісію і Верховному комісару ОБСЄ з нацменшин закону "Про освіту" і сподівається на тіснішу взаємодію з українською стороною під час його імплементації.

Про це повідомили в прес-службі Міністерства закордонних справ Румунії за підсумками зустрічі глави зовнішньополітичного відомства Теодора Мелешкану зі своїм угорським колегою Петером Сіярто, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Міністр закордонних справ Румунії підкреслив, що реформа системи освіти в Україні не має обмежувати права національних меншин. Глава зовнішньополітичного відомства привітав ініціативу України про направлення закону "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію і Верховному комісару ОБСЄ з нацменшин. Дипломат висловив надію на тіснішу взаємодію з українською стороною пі час імплементації закону", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня проголосувала Закон України "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

Читайте також: Угорщина з Румунією домагатимуться змін в українському законі про освіту

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або декількох дисциплін.

Водночас в деяких країнах, що мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей з нацменшин українською мовою. Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, направлені на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-