«Новая газета» виграла в Євросуді справу про «Курськ». РФ має сплатити €3,4 тисячі

«Новая газета» виграла в Євросуді справу про «Курськ». РФ має сплатити €3,4 тисячі

Укрінформ
Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію виплатити виданню «Новая газета» компенсацію майже в 3,4 тисячі євро за позовом у зв'язку з публікаціями про загибель атомного підводного човна «Курськ».

Про це повідомляє «Медуза».

«Європейський суд з прав людини постановив, що російські суди порушили право на свободу самовираження при розгляді позовів проти «Новой газеты» у зв'язку з публікаціями про загибель підводного човна «Курськ», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, «Новой газете» присудили компенсацію 3388 євро, ще 2170 євро отримає кореспондент видання Олена Мілашина. Росія також має покрити судові витрати.

Читайте також: Викрадення Павла Гриба: "Новая газета" опублікувала власне розслідування

У рішенні сказано, що російські суди виходили з припущення, що захист «честі і гідності» у всіх випадках перевершує право на свободу самовираження». «Російські суди ніяк не оцінили важливу роль вільних ЗМІ в демократичному суспільстві», - постановив Європейський суд з прав людини.

Суд у Страсбурзі розглядав скаргу на рішення Басманного суду Москви у грудні 2005 року за позовом головного судмедексперта міністерства оборони Віктора Колкутіна та інших експертів. Тоді московський суд зобов'язав видання спростувати відомості, які ганьблять ділову репутацію Колкутіна. Зокрема, у своїх статтях «Новая газета» стверджувала, що експертний висновок про загибель підводників майже відразу після вибуху на «Курську» допомогла офіцерам ВМФ уникнути відповідальності за неналежним чином проведену рятувальну операцію.

Тоді «Новая газета» виплатила 50 тисяч рублів компенсації, кореспондент Мілашина - 7 тисяч рублів.

Як відомо, атомний підводний човен «Курськ» затонув 12 серпня 2000 року під час навчань у Баренцевому морі. За офіційною версією, через витік компонентів палива стався вибух однієї з торпед. Загинули всі 118 членів екіпажу підводного човна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-