Лінкявічюс нагадує: після навчань

Лінкявічюс нагадує: після навчань "Запад-2013" Росія почала дві війни

Укрінформ
Російсько-білоруські навчання "Запад-2017" закінчилися, однак активність збройних сил РФ поблизу кордонів Литви залишається.

Про це сказав міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс в інтерв'ю Укрінформу.

"Поки що ми тільки почали підбивати підсумки навчань "Захід-2017" - ред.). Але якщо говорити коротко, то зрозуміло, що транспарентності не вистачало. Але я б ставив питання ширше. Ми оцінюємо навчання "Запад-2017" не самі по собі, а розглядаємо їх як частину чогось більшого. Самі навчання закінчилися. Але активність збройних сил наших сусідів поблизу наших кордонів, на суші, в повітрі, на морі – вона залишається", - сказав Лінкявічюс.

Він уточнив, що військові патрулі НАТО в країнах Балтії змушені виявляти активність до 10 разів на тиждень, "незалежно від того - є навчання, немає навчань, і це, звичайно, насторожує".

Читайте також: На “Запад-2017” Росія відпрацювала масований ракетно-ядерний удар — Турчинов

Лінкявічюс підкреслив, що Росія, безумовно, має право на проведення навчань, тим більше, таких регулярних, як "Запад", з чітким плануванням раз на чотири роки. Але і тут, за словами глави литовського МЗС, "найважливіша деталь у тому, що після попередніх навчань у 2013 році Росія почала дві війни, анексувала Крим".

"Тому будь-які дії Росії з використанням військовослужбовців, військової техніки заслуговують на велику увагу", - заявляє Лінкявічюс.

Він також нагадав, що характер нинішніх навчань був "не оборонний, а наступальний".

Щодо недостатньої транспарентності навчань "Запад-2017" міністр зазначив, що, як і заявляв раніше литовський МЗС, "чисельність учасників навчань була далеко не 12 700, як оголошувалося". У зв'язку з цим його відомство постійно нагадує Росії, "що так діяти не можна".

Як повідомлялося, 14-20 вересня відбулася активна фаза спільних російсько-білоруських військових навчань "Запад-2017". За даними Москви, в них брали участь 12 700 тисяч осіб, проте західні фахівці заявляли, що насправді кількість учасників навчань була в рази більшою.

Повністю інтерв'ю Лінкявічюса читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-