Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

До Південного Судану зброю постачала саме Росія

До Південного Судану зброю постачала саме Росія

Блоги
Укрінформ
Спостерігаємо цікаву тенденцію: вже вдруге до постачання зброї причетна Росія, а звинувачення надходять на адресу України

Пропоную вивчити питання постачання зброї до Південного Судану. Минулого разу нам з вами вдалось неупередженно й грунтовно розібратись у питанні щодо постачання зброї до КНДР з Російської Федерації, а не з України. Для спроби дискредитації України використовувався досить респектабельний експерт зі США, який має зв’язки з РФ не тільки через дружину з Росії, але й через «друга» по комерційній компанії з московського філіалу, який є офіцером ЗС РФ.

Отже, за відкритими та доступними даними SIPRI можна пересвідчитися в тому, що до Південного Судану здійснювала постачання зброї Російська Федерація.

Зокрема поставки включали 9 військово-транспортних гелікоптерів Мі-8МТта Мі-17 у 2007 р. У 2011 р. – 9 одиниць Мі-17 В-5, а також Мі-172 у версії VIP транспорту для уряду. У 2014 – 2016 рр. було здійснено постачання 6 одиниць бойових гелікоптерів (що були у використанні) Мі-24П та Мі-35-П. Цікаво, що саме гелікоптери були серед видів зброї, які увійшли у нещодавні звіти, в яких Україна звинувачувалась у незаконному постачанні зброї до Південного Судану.

Тобто ми спостерігаємо цікаву тенденцію: вже вдруге до постачання зброї причетна Росія, а звинувачення надходить на адресу України. При цьому незаконність постачання можна досить спокійно спростувати за відкритими джерелами.

На Південний Судан не розповсюджується ембарго ООН. Перевірка фактів вказує на те, що з 2012 р. (проголошення незалежності ПС) зброю в цю країну офіційно постачали ПАР, Китай, Росія та навіть Канада й США (БТР Тайфун та двигуни VT-400 для них).

При цьому лише РФ відправила першу партію гелікоптерів у 2007 році, тобто до офіційного проголошення незалежності та членства Південного Судану в ООН (тобто в період коли це була сепаратистська територія Судану, що знаходилася в стані військового конфлікту з самопроголошеним керівництвом).

На мою думку, це мало бути відомо й Amnesty International. Однак з усього звіту медіа розігнали саме «незаконне постачання української зброї» до Південного Судану. Збіг? :-)

Не думаю :-)

Гадаю, що кампанія з дискредитації України на ринку зброї продовжиться. Ключове завдання – витіснити її з ринку озброєння, звинуватити у непрямій причетності до роздмухування міграційної кризи, а головне - зірвати надання летального озброєння оборонного призначення з США.

Ірина Фріз
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-