Путін натякнув на можливість видворення ще 155 дипломатів США

Путін натякнув на можливість видворення ще 155 дипломатів США

Укрінформ
Москва може додатково скоротити штат американської дипмісії на 155 осіб.

Про це заявив Президент РФ Володимир Путін на прес-конференції після саміту БРІКС у китайському Сямені, розшифрування якої викладено на сайті Кремля. 

«По суті, якщо вже говорити про суворий паритет, то це не 455 дипломатів США в Москві, а мінус 155. Тож ми залишаємо за собою право прийняти рішення і щодо цієї кількості американських дипломатів у Москві. Але ми поки що цього не робитимемо, подивимося, як розвиватиметься ситуація далі», - сказав Путін, нагадавши про домовленість з американською стороною про паритетність кількості дипломатичних співробітників у РФ і США.

Обгрунтовуючи скорочення, він заявив, що з 455 російських дипломатів у США 155 осіб працюють при ООН, і «по суті, вони не є дипломатами, акредитованими при Держдепартаменті». 

Читайте також: Кремль просить США "одуматися й повернути" їхні диппредставництва

Водночас Путін вважає, що американці, скорочуючи кількість російських дипломатичних установ, «зробили це в явно такій хамській манері».

Президент РФ також заявив, що доручив МЗС Росії через суд оскаржити рішення Вашингтона, який заборонив Москві користуватися консульствами і торговельними представництвами, а це, на його думку, порушує майнові права Росії.

Як відомо, в липні 2017 року Росія оголосила, що зрівнює кількість співробітників американських диппредставництв з кількістю російських дипломатів у США. Таким чином, в обох країнах з 1 вересня залишилося по 455 співробітників дипмісій - штат американського представництва скоротився на 755 осіб.

США у відповідь на це рішення заявили, що припиняють роботу російського генерального консульства в Сан-Франциско і представництв у Вашингтоні і Нью-Йорку. Значне скорочення штату американської дипмісії в Росії призвело до того, що США відмовилися від видачі віз у російських регіонах. Через переведення процедури в Москву час очікування візи значно збільшиться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-