Могеріні сподівається, що Радбез ООН розгляне нове ядерне випробування КНДР

Могеріні сподівається, що Радбез ООН розгляне нове ядерне випробування КНДР

Укрінформ
Останнє ядерне випробування Північної Кореї становить серйозну загрозу для регіональної та міжнародної безпеки.

Про це йдеться у заяві Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Євросоюзу Федеріки Могеріні.

"Північна Корея провела ще один ядерний тест. Це знову є прямим і неприйнятним порушенням міжнародних зобов'язань КНДР не виробляти та не випробовувати ядерну зброю, як це визначено численними резолюціями Ради Безпеки ООН, і являє собою серйозну провокацію, що становить серйозну загрозу для регіональної та міжнародної безпеки, і є серйозним викликом для глобального режиму нерозповсюдження", - ідеться у заяві.

Наголошується, що КНДР має відмовитися від своєї ядерної програми, програм з розробки зброї масового знищення та балістичних ракет і негайно припинити всі пов'язані з цим дії.

Могеріні також зазначила, що винесе питання Північної Кореї на порядок денний неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС наступного тижня у Таллінні.

Могеріні додала, що сподівається на те, що Рада безпеки ООН розгляне питання нового ядерного випробування Північною Кореєю та займе стосовно країни тверду та ефективну позицію.

Читайте також: Столтенберг назвав дії КНДР ще одним грубим порушенням резолюцій ООН

“КНДР повинна взяти участь у гідному довіри і конструктивному діалозі, спрямованому на здійснення повної, доступної для перевірки та незворотної денуклеаризації Корейського півострова та повного здійснення всіх відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН. ЄС готовий підтримати такий процес у консультації з ключовими партнерами. Денуклеаризації Корейського півострова можна досягти лише мирними засобами, в інтересах усіх корейців, усіх людей регіону та всього світу”, - резюмувала вона.

Раніше повідомлялося, що в районі північнокорейського міста Кильчжу провінції Хамген-Пукто стався землетрус — за різними даними, магнітудою від 5,2 до 6,4. Південна Корея пов'язала поштовхи з можливим ядерним випробуванням.

У свою чергу влада Північної Кореї офіційно заявила про успішне проведення випробування водневої бомби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-