Напруга між Німеччиною й Туреччиною зростає: Меркель хоче мати

Напруга між Німеччиною й Туреччиною зростає: Меркель хоче мати "запасні варіанти"

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель не виключає більш жорсткої політики своєї країни щодо Туреччини.

 Про це вона заявила, відповідаючи на питання виборців, в передачі "Deutschland fragt nach!" на телеканалі RTL.

 "Ми вже істотно змінили нашу турецьку політику, ... ми дуже жорстко відреагували ... І ми повинні постійно мати запасні варіанти", - сказала Меркель.

Вона знову розкритикувала заклик турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана бойкотувати на німецьких парламентських виборах низку політичних партій, у тому числі і її Християнсько-демократичний союз. "Абсолютно неможливим є те, щоб президент Туреччини закликав громадян Німеччини, навіть турецького походження, не голосувати", - підкреслила глава уряду.

Читайте також: Ердоган назвав главу німецького МЗС "міністром-катастрофою"

Канцлер висловила радість у зв'язку із тим, що іспанські правоохоронці на прохання Берліна відпустили напередодні затриманого у Гранаді німецького громадянина, письменника із турецьким корінням Догана Аханлі. "Так бути не може, не можна використовувати у своїх корисливих цілях також і міжнародні організації, такі як Інтерпол", - сказала вона, маючи на увазі, що Аханлі був заарештований у зв'язку із подачею Анкарою його імені у міжнародний розшук через Інтерпол. У Німеччині переконані, що письменника переслідують виключно з політичних мотивів.

Справа Аханлі стала лише черговою у історії погіршення відносин між Анкарою і Берліном. Після півтора року досить м'якого реагування, місяць тому, після арешту у Туреччині 10 правозахисників організації Amnesty International, серед яких опинився німецький активіст Петер Штойдтнер, Німеччина зробила більш жорсткою свою турецьку лінію поведінки, закликавши німецький бізнес не поспішати інвестувати у країну на Босфорі, а громадян - утриматися від поїздок туди. Досить тверду позицію займає ФРН і у питанні переговорів про членство Туреччини в ЄС, хоча вважає за краще "залишати двері для переговорів відкритими".

 Напередодні Ердоган розкритикував главу МЗС ФРН, заявивши, що Туреччині не важливо, чи буде Німеччина тримати двері відкритими, і що Туреччина має достатньо дверей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-