Туреччина зажадала від Німеччини видати одного з керівників путчу

Туреччина зажадала від Німеччини видати одного з керівників путчу

Укрінформ
Туреччина направила Німеччини дипломатичну ноту з вимогою з'ясувати, чи справді один з ймовірних організаторів спроби військового перевороту в Туреччині, теолог Аділь Эксюз, перебуває на території ФРН.

Про це в середу, 16 серпня, повідомив турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу, передає "Німецька хвиля".

Турецькі ЗМІ раніше повідомили, що Оксюза бачили у Франкфурті-на-Майні та в Ульмі, і що він міг отримати притулок у федеральній землі Баден-Вюртемберг.

"Якщо Эксюз дійсно знаходиться в Німеччині, німецька влада повинна затримати його і депортувати до Туреччини", - заявив Чавушоглу.

Читайте також: Путч в Туреччині: розпочався суд над майже 500 підозрюваними

Туреччина стверджує, що Оксюз був представником руху проповідника Фетхуллаха Гюлена у військово-повітряних силах країни. Саме на цей рух Туреччина покладає відповідальність за спробу перевороту 16 липня 2016 року. У ніч путчу Оксюз нібито знаходився на базі ВПС Акинчі, звідки вилітали літаки і вертольоти бунтівників. Теолога затримали недалеко від авіабази, але незабаром звільнили, з тих пір він ховається від турецької влади.

Читайте також: У Туреччині підозрюваних у госперевороте одягнуть, як в'язнів Гуантанамо

Нагадаємо: за останній рік у Туреччині за звинуваченням у зв'язках з рухом Гюлена були заарештовані 50 тисяч осіб. Арешти супроводжувалися звільненнями сотень тисяч держслужбовців, співробітників поліції, органів юстиції та військових. Усього своїх постів позбулися 150 тисяч чоловік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-