Свідка у справі Магнітського могли отруїти в Парижі - ЗМІ

Свідка у справі Магнітського могли отруїти в Парижі - ЗМІ

Укрінформ
Свідок у справі Магнітського російський бізнесмен Олександр Перепиличний за кілька днів до своєї раптової смерті в Лондоні у 2012 році провів кілька днів у Парижі, де, як вважає поліція, його могли отруїти під час вечері в ресторані.

Про це повідомляє RFI з посиланням на газету Le Parisien.

Перепиличний народився в Україні, але зробив статок в Росії. Підозрювали, що він розбагатів на відмиванні грошей, зазначає Le Parisien. У 2010 році, через кілька місяців після того, як в ув'язненні помер адвокат Сергій Магнітський, який обвинувачував вищих російських чиновників у податковому шахрайстві величезних масштабів, Перепиличний втік до Англії. Там він став інформатором і надав документи, здатні підтвердити шахрайство на 200 млн євро. Перепиличний співпрацював зі швейцарським правосуддям. Але і в Парижі французька прокуратура у справах про фінансові порушення почала розслідування у справі Магнітського, пише видання.

За інформацією ЗМІ, Перепиличний через свої зізнання почав отримувати погрози. А в листопаді 2012 року колишній бізнесмен, який жив у той час у Лондоні, вийшов на пробіжку, під час якої у нього стався напад блювоти, і він помер на місці. При цьому за кілька місяців до того, при страхуванні життя, Перепиличний надавав медичні довідки, в яких не зазначалося про проблеми зі здоров'ям. Експертиза, в терміновому порядку проведена поліцією британського графства Суррей, не виявила нічого підозрілого. Слідство зробило висновок, що Перепиличний помер від серцевого нападу.

Читайте також: Канаді слід ухвалити «акт Магнітського» - парламентський комітет

Справа набула нового розвитку два роки по тому, коли на вимогу страхової компанії були проведені нові посмертні тести. "Спеціаліст з ботаніки виявила в тілі Перепиличного сліди гельземіуму - азіатської рослини, яка одночасно є природною отрутою. Ситуація очевидно нагадує автору Le Parisien про болісну смерть Олександра Литвиненка, колишнього російського шпигуна, якій втік до Лондона і був отруєний там чаєм з полонієм у 2006 році", - йдеться в публікації.

У 2015 році прокуратура Парижа розпочала попереднє розслідування у справі про «вбивство у складі організованої групи» і про створення «злочинного співтовариства», оскільки бізнесмен за кілька днів до своєї смерті, з 6 по 10 листопада 2012 року, був у Парижі.

Як стало відомо, 8 листопада 44-річний Олександр Перепиличний у французькій столиці зустрівся з Ельмірою Мединською, молодим 22-річним стилістом з України. Вони провели кілька ночей в розкішному готелі, Перепиличний задаровував дівчину дорогими презентами. Потім Мединська в інтерв'ю британським ЗМІ ділилася відчуттям, що Перепиличний "був у стресі". За її словами, у чоловіка постійно тремтіли руки, він часто виходив, щоб з кимось таємно поговорити по телефону.

Le Parisien пише, що Мединська не сильно здивувалася, дізнавшись про смерть свого друга: "Він передав інформацію швейцарцям. За таке можуть вбити".

У той же час, за інформацією Le Parisien, свідоцтва, які зараз перевіряються, доводять, що "нападки нудоти у Олександра Перепиличного почалися ще в одному з шикарних паризьких ресторанів".

Як відомо, російський адвокат Сергій Магнітський загинув у Росії 16 листопада 2009 року, перебуваючи під арештом, після викриття корупційних злочинів вищого керівництва держави. США у 2012 році ввели санкції проти російських чиновників, яких підозрюють в порушенні прав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-