Журналіста “Новой газеты” не депортуватимуть з РФ поки справу розглядає ЄСПЛ

Журналіста “Новой газеты” не депортуватимуть з РФ поки справу розглядає ЄСПЛ

Укрінформ
Суддя Мосгорсуда Ольга Панкова припинила рішення про депортацію з Росії журналіста «Новой газеты» Худоберді Нурматова (Алі Феруза).

Про це повідомляє «Медуза».

«Феруза не депортуватимуть, поки розглядається скарга в Європейському суді з прав людини. На цей час журналіста помістять в центр перебування біженців», - йдеться ук повідомленні.

Як повідомлялося, раніше Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) в рамках забезпечувальних заходів наказав Росії не видворяти журналіста «Новой газеты» Алі Феруза.

Феруза затримали 1 серпня «для встановлення особи» поряд з редакцією «Новой газеты». Він показав поліцейським прес-карту, але його посадили в машину і доставили в ВВС «Басманне». Басманний суд Москви визнав журналіста винним у порушенні режиму перебування в Росії і зобов'язав його виплатити штраф в п'ять тисяч рублів.

Читайте також: ЄСПЛ наказав Росії не видворяти журналіста «Новой газеты» Алі Феруза

Феруза засудили до арешту в Суттіг - спеціальна установа тимчасового тримання іноземних громадян. Адвокат журналіста Філіп Шишов визнав рішення суду незаконним, оскільки він «перебуває в межах процедури отримання притулку».

У березні Феруза вже затримували за підозрою в порушенні імміграційних правил. Головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов розповідав, що затримання сталося на вимогу Узбекистану, звідки він виїхав через спроби місцевих спецслужб його завербувати. Муратов підкреслив, що Алі Феруз народився і вчився на Алтаї. Його матір має російське громадянство.

Журналіст просив Росію надати йому тимчасовий притулок, але Москва відмовила йому в цьому і заборонила виїжджати в Эвропу. Прес-служба МВС повідомила, що для надання Ферузу громадянства немає підстав.

За словами адвоката і колег, після рішення видворити журналіста з РФ він намагався накласти на себе руки в Басманному суді Москви. В четвер Феруз розповів членам Громадськоъ наглядової комісії Москви про побиття і застосування до нього електрошокера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-