У генсека РЄ вважають, що конкурс до Верховного суду був прозорим

У генсека РЄ вважають, що конкурс до Верховного суду був прозорим

Укрінформ
Рада Європи уважно стежить за тим, як набирають суддів держав-членів. Це дуже чутливе питання, оскільки це впливає на незалежність, якою користуються судді, виконуючи свої функції.

Про це повідомив Режі Брійя, Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні, в інтерв'ю Укрінформу, коментуючи конкурс до Верховного Суду.

Говорячи про процедури конкурсу, Спеціальний представник відзначив, що «ВККС використовувала усі наявні засоби для дотримання принципів відкритості та публічності під час проведення конкурсу до Верховного Суду». Він наголосив, що «українське суспільство очікує, що нові судді Верховного Суду будуть незалежними та неупередженими в судовій практиці протягом усієї своєї кар'єри, і ці принципи повинні бути дотримані також і під час набору та призначення суддів».

Читайте також: Режі Брійя, Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні

"Звіти ВККС, висвітлення конкурсної статистики, брифінги, зустрічі з громадянським суспільством, ЗМІ, міжнародними партнерами є явною ознакою прозорості та відкритості конкуренції. Я повинен зауважити, що ведення інтерв'ю з кандидатами або оприлюднення цих матеріалів на веб-сайті Комісії не є загальноприйнятою практикою держав-членів Ради Європи. Водночас ми розуміємо, що ці кроки вживаються українською владою з метою відновлення повної довіри до системи правосуддя, і тому ці заходи можна вважати ефективними на даному етапі", - повідомив Брійя.

Також, посилаючись на висновок Ради Європи "Про правила процедури роботи Громадської ради доброчесності", він прокоментував залучення до конкурсу Громадської ради доброчесності: "Європейські стандарти не забороняють залучення професіоналів, які можуть зробити корисний внесок в оцінку кандидатів у судді, для участі в цьому процесі. Однак роль цих фахівців може бути лише консультативною, але не вирішальною".

"Вища кваліфікаційна комісія суддів України може спростувати негативні висновки Громадської ради доброчесності щодо суддів чи кандидатів на посаду судді, це слід вважати позитивним і таким, що відповідає європейським стандартам", - додав Спецпредставник Генерального секретаря Ради Європи в Україні.

Повний текст інтерв'ю читайте за посиланням

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-