Скандальний закон про Верховний суд Польщі: голова установи просить Дуду про зустріч

Скандальний закон про Верховний суд Польщі: голова установи просить Дуду про зустріч

Укрінформ
Зміни, які правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) пропонує до закону про Верховний суд РП, суперечать Конституції і є загрозою для безпеки країни.

Про це у відкритому листі до президента Польщі Анджея Дуди написала голова Верховного суду Польщі Малгожата Герсдорф, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Пропозиції змін в судочинстві - в загальних судах, Національній раді судочинства і Верховному суді однозначно суперечать волі народу, вираженій у Конституції, і призведуть до розриву спадковості державного управління, зокрема судової влади і зашкодять безпеці країни”,- написала Герсдорф.

Вона додала, що як юрист Дуда повинен добре усвідомлювати загрози, які стоять перед Польщею у світлі змін, які пропонує здійснити правляча партія.

Читайте також: Шидло звернулася до польського народу з приводу протестів

Голова Верховного суду РП звернулася до президента Дуди з проханням про зустріч, аби повідомити йому про ситуацію, що склалася навколо Верховного суду.

Герсдорф наголосила, що Дуда повинен виконати свою роботу так, аби він міг “подивитися в очі своїм виборцям і суспільству з гордістю, що він виконав свою обіцянку, яку він дав під час присяги (що президент має бути відкритим і вислуховувати усіх — ред.)”.

Як інформувало агентство, опозиційні партії вимагають від президента, щоб він наклав вето на закони про судочинство, прийняті правлячою партією PiS.

Як інформувало агентство, партія PiS змінила три закони - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада хоче позбутися патологій у судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.

Упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві. У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-