Дуда не схотів говорити з Туском про судову реформу

Дуда не схотів говорити з Туском про судову реформу

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда відмовив у зустрічі президенту Євроради Дональду Туску з приводу кризової ситуації, що склалася навколо прийняття пакету законів про судову реформу.

Про це заявив міністр канцелярії президента РП Кшиштоф Щерський, інформує РАР.

"Підтверджую, що ми отримали таке прохання про зустріч. Президент розпорядився передати голові Туску, що на його думку немає поля до втручання з боку президента Євроради, незалежно від того, хто обіймає цю посаду. Тим більше, що реформа судочинства не є предметом роботи Європейської ради",- заявив Щерський.

За його словами, у парламенті триває "нормальний законодавчий процес”, тому немає потреби зовнішнього втручання.

Міністр канцелярії президента РП додав, що поправки президента буде враховано у законодавчому процесі, а тому всі побоювання є безпідставними і вони спираються на хибну оцінку ситуації.

Щерський підкреслив, що Дуда здивований зростанням активності європейських інституцій з цього приводу. На переконання президента Польщі, Туск повинен ініціювати у Брюсселі об'єктивне з'ясування змін у судовій системі РП і причини політичної суперечки у Польщі.

Читайте також: Качинський переконаний в успішному проведенні судової реформи

Як інформувало агентство, заступник президента Єврокомісії Франс Тіммерманс в середу закликав Польщу призупинити проведення судових реформ, або на Варшаву може очікувати дисциплінарне покарання. За його словами, ці закони значно підвищують системні загрози для верховенства права. У відповідь МЗС Польщі заявило, що реакція Єврокомісії на судову реформу в Польщі є "необгрунтованою і несправедливою" і є спробою зовнішнього втручання у нормальний законодавчий процес у Польщі.

Польська правляча партія "Право і Справедливість" (PiS) хоче внести зміни до трьох законів - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-