У Варшаві - багатотисячний мітинг. Качинському нагадують, що він

У Варшаві - багатотисячний мітинг. Качинському нагадують, що він "не Янукович"

Фото
Укрінформ
У Варшаві під будинком парламенту триває багатотисячна антиурядова маніфестація проти дій правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS), спрямованих на швидкі зміни законів про функціонування судової системи країни.

У протесті під назвою “Це не кінець! Зупинимо державний переворот” організованому Комітетом захисту демократії (KOD), беруть участь політики та активісти кількох опозиційних партій, зокрема, найбільшої опозиційної “Громадянської платформи” (РО) і партій“Сучасна” (.N), “Разом”, представники багатьох громадських організацій, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Будь-яка диктатура завершується терором. Якщо комусь здається, що це його не стосується, то він сильно помиляється... А Ярославу Качинському, якого я маю неприємність знати 40 років, хочу сказати таке: Яреку, як писав один поет, “буде записано дії й розмови”. Пам'ятай про один факт: ти не Янукович, тобі немає куди утікати, пам’ятай про це”,- заявив лідер KOD Кшиштоф Лозінський.

Читайте також: Польська опозиція збирає масові протести біля Сейму й Сенату

Один з колишніх лідерів “Солідарності” Владислав Фрасинюк під час виступу заявив, що Качинський - це “диктатор і людина, яка наплювала на свого брата, “Солідарність”, Леха Валенсу і польське суспільство”.

Перед учасниками маніфестації виступили також екс-міністр фінансів, колишній глава Нацбанку Польщі Лешек Бальцерович, лідери “Громадянської платформи”, “Сучасна” та багато інших політичних та громадських діячів.

Люди, які тримають прапори Польщі, ЄС, партій та організацій, скандують “Свобода, рівність, демократія”. Люди також ідуть із різноманітним транспарантами, наприклад: “Підтримуємо суддів”, “Качизм як фашизм знищує Польщу” та багато інших.

Схожі маніфестації відбуваються також в інших містах Польщі, зокрема в Кракові, Щеціні, Катовіцах, тощо.

Фото: Юрій Банахевич

Як інформувало агентство, минулого тижня правляча партія зареєструвала у Сеймі, а Сейм і Сенат РП більшістю голосів PiS позитивно проголосувала за закони про Національну раду судочинства, суди загальної юрисдикції. Планується також внести зміни до закону про Верховний суд Польщі.

Плани змін в судовій системі викликали обурення опозиційних сил. Багато представників судової гілки влади Польщі наголошують, що це є спробою змінити устрій країни і повністю підпорядкувати собі судову гілку влади. Своє занепокоєння з цього приводу вже висловили Європарламент та Єврокомісія, яка на наступному тижні окремим пунктом планує розглянути ситуацію в Польщі в рамках процедури дотримання країною верховенства права. Водночас, лідер PiS Ярослав Качинський підкреслив, що немає жодних причин вважати, що в Польщі порушуються демократичні права. Водночас від підкреслив, що судова система Польщі перебуває у моральному та професійному занепаді і потребує глибокого реформування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-