У Туреччині дорікнули ЄС, що не підтримали країну під час спроби перевороту

У Туреччині дорікнули ЄС, що не підтримали країну під час спроби перевороту

Укрінформ
Вичікувальна позиція багатьох країн ЄС під час спроби перевороту в Туреччині викликала велике розчарування у населення країни, в тому числі у тієї його частини, яка не підтримує турецький уряд. 

Про це заявив журналістам посол Туреччини Йонет Джан Тезель під час зустрічі з приводу річниці спроби перевороту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Європейські принципи і цінності - до речі, вони є загальнолюдськими, вимагають, щоб багато наших партнерів підтримали народ Туреччини у той момент, коли він вийшов на вулиці, а не чекали, аби подивитися, що буде далі. Тож зараз є велике розчарування навіть серед проєвропейськи налаштованого населення країни: як могли у світі, а особливо у країнах ЄС, не виправдати наших сподівань", - сказав Тезель. 

Він зазначив, що у перші дні після подій 15 липня підтримку владі Туреччини висловило дуже мало країн. Тезель відзначив, що Україна зробила це однією з перших. За словами посла, тоді дехто очікував зміни уряду в результаті спроби перевороту, а дехто розглядав його як ще один привід відкласти турецькі прагнення щодо членства в ЄС. 

Тезель зазначив, що всі розуміють, що у ЄС є багато власних проблем, але вичікувальна позиція під час спроби державного перевороту негативно вплинула на авторитет і підтримку цієї інституції населенням Туреччини.

За словами посла, його обурює, коли минулорічні події в Туреччині розглядають як боротьбу за владу всередині країни. "Це була атака на демократію ", - наголосив Тезель. 

Посол зауважив, що його країна наразі стикається з декількома терористичними загрозами, і найбільшою з них є FETO (організація Фетхуллаха Гюлена - ред.), тому Туреччина потребує більшого співчуття і солідарності з боку партнерів.

Читайте також: У Туреччині затримали п'ятьох підозрюваних у причетності до ІДІЛ

Як повідомлялося, 15 липня 2016 року у Туреччині сталася невдала спроба перевороту, в результаті якої загинуло понад 200 осіб. Турецька влада звинувачує в організації перевороту опозиційного проповідника Фетхуллаха Гюлена, який мешкає в США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-