Від Антарктиди відколовся один із найбільших в історії айсбергів

Від Антарктиди відколовся один із найбільших в історії айсбергів

Відео
Укрінформ
Один з найбільших зафіксованих в історії айсбергів відколовся у Антарктиці.

Про це повідомляє ВВС Україна.

"Супутник США зафіксував у середу переміщення айсберга вздовж краю шельфового льодовика Ларсен-С", - йдеться у повідомленні.

За оцінками, він має площу 6 тис. кв. км. Це приблизно половина Закарпатської області.

Зазначається, що ця величезна брила льоду не посунеться далеко найближчим часом. Але за ним треба слідкувати. Течії і вітри можуть штовхнути його на північ Антарктиди, а це може заважати судноплавству.

Зазначається, що вчені раніше повідомляли про те, що айсберг може відколотися. Вони спостерігали за тріщиною у льоді більше десяти років.

Щоб зібрати якомога більше статистичних даних, вчені вимірювали майбутній айсберг вздовж і впоперек за допомогою космічного апарата "Кріосат".

Більша частина океанічних айсбергів ховається під водою. А верхівку, що стирчить над поверхнею, можна виміряти за допомогою спеціального радара-альтиметра, який є в розпорядженні Європейського космічного агентства (ESA).

Читайте також: У Канаді велетенський айсберг спричинив туристичний бум

На основі цих даних, середня товщина льодовика дорівнює приблизно 190 метрів, але є такі місця, де підводна частина сягає 210 метрів. Це означає, що над поверхнею води лід піднімається приблизно на 30 метрів.

За приблизними оцінками, об'єм цієї крижаної гори - 155 кубічних кілометрів.

На рух айсбергів впливають вітри та течії. Але у випадку Ларсена мають місце ще кілька факторів, оскільки він такий велетенський. І один з них - це гравітація.

Рівень води біля берегів Антарктиди приблизно на півметра вищий за рівень у центрі океану. Айсберг Ларсен може "зіслизнути" цим схилом униз, якщо тільки не зачепиться за океанське дно.

Біля берегів Антарктиди води мілкі, тож цілком імовірно, що айсберг, рухаючись і розвертаючись, прориє глибоченний жолоб в океанічному дні.

Існує також імовірність, що айсберг просто застрягне на якомусь підвищенні рельєфу океанського дна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-