У боях за Мосул обидві сторони скоювали військові злочини - Amnesty

У боях за Мосул обидві сторони скоювали військові злочини - Amnesty

Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International стверджує, що злочини проти цивільного населення в іракському Мосулі здійснювали як терористи, так і визволителі міста.

Задокументовані свідчення і фотографії представлені AI у вівторок у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Amnesty документально зафіксувала використання цивільних осіб як живих щитів, а також те, що дії керованої США коаліції призводили до жертв серед населення», - йдеться в доповіді.

Автори доповіді «За будь-яку ціну» (At any cost) наводять факти того, як бойовики ІДІЛ, починаючи з жовтня минулого року, блокували жителів у будинках, заварюючи або забиваючи двері і вікна і вбиваючи тих, хто намагався вибратися, а їхні тіла були повішені для залякування інших на стовпах (таких випадків було до 50). Людей вбивали цілими родинами.

Читайте також: Трамп після звільнення Мосула: ІДІЛ у Сирії та Іраку залишилися лічені дні

Водночас іракські війська і сили безпеки, а також учасники очолюваних США коаліційних сил використовуючи неточне озброєння в густонаселених районах викликали загибель тисяч мирних жителів.

Укладачі документа опитали 151 жителя західного Мосула, а також медиків і експертів у галузі озброєнь. У ньому описуються 45 атак, в яких загинули не менше 426 мирних жителів і було поранено більше 100 людей у результаті застосування важких і невисокоточних видів озброєнь.

«У деяких випадках ці порушення прав людини можуть представляти собою військові злочини», - йдеться в доповіді, в якій проаналізовано ситуацію в період із січня до середини травня цього року.

«Іракські сили і очолювані США коаліційні сили мають забезпечити, щоб боротьба проти ІДІЛ - і не тільки в Мосулі, а й в інших місцях в Іраку і Сирії - проводилася відповідно до норм міжнародного права і міжнародних стандартів», - підкреслюють у AI.

«Абсолютна зневага до людського життя з боку всіх сторін конфлікту не повинна залишатися безкарною», - йдеться в доповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-