Латвія відзначила національне свято Ліго (Янів день)

Латвія відзначила національне свято Ліго (Янів день)

Фото, відео
Укрінформ
У Латвії різними заходами відзначили народне свято Ліго (Янів день) - стародавнє гуляння на честь літнього сонцестояння та Івана Хрестителя.

Латиші до світанку святкують Ліго піснями, плетінням дубових і квіткових вінків, багаттями, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Найбільш масштабне святкування відбулося в столиці. Воно розпочалося 23 червня о сьомій вечора і триває до пізнього вечора 24 червня. Головними майданчиками святкування стали найвищий пагорб міста Дзегужкалнс (Зозулина гора) та перекрита на дні святкування набережна в Старій Ризі.

Більшість туристів відвідали "Ліго на набережній", що в самому центрі міста. Тут для відвідувачів було підготовлено багато святкових зон - "Танцмайданчик", "Павільйон пісень", "Подвір'я шлягерів", "Двір ремесел", "Сквер ігор", а також "Вулиця обрядів і частувань". Було встановлено безліч столів, де можна було підкріпитися узятим з собою частуванням або придбати щось смажене на відкритому вогні в численних торговельних наметах.

Рівно о 23:00 23 червня всі музики на кілька хвилин завмерли - були запалені три головні багаття Янової ночі.

Потім до ранку учасників гулянь розважали популярні виконавці і колективи - Інтарс Бусуліс і "Абонементний оркестр", група "Labveligais tips", Вінета Елксне, Карина Тропа, групи "Galaktika", "Coco Orchestra", "Lauku muzikanti", "Flame and the Rolltones" і багато інших.

23-24 червня громадський транспорт у столиці курсує безкоштовно. Як повідомляє прес-служба Ризької думи у святкуванні взяли участь близько 100 тисяч чоловік.

Традиційне для латишів свято Ліго, що припадає на День літнього сонцестояння, після прийняття християнства здобуло другий сенс – пам’яті, за святцями, Івана Хрестителя. Після депортація латишів до Сибіру в окремих селах, де вони перебували, Ліго з часом також стало традиційним і святкується донині. В радянські часи Янів день неодноразово заборонявся. І тільки після повернення незалежності свято знову стало по-справжньому масовим, загальнодержавним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-