Австралійська спецслужба вимагає розширення повноважень

Австралійська спецслужба вимагає розширення повноважень

Укрінформ
Керівництво Австралійської служби безпеки (ASIO) звернулося до Федерального парламенту Австралії з проханням надати «спеціальні повноваження» для протидії шпіонажу та «екстремальній» загрозі іноземного втручання.

Про це повідомляє Australian Associated Press.

«Активність шпіонажу та іноземного втручання, яке шкодить австралійським інтересам, має обширний, безперервний та все більш витончений характер», - заявила заступник генерального директора ASIO Хізер Кук, виступаючи у парламенті.

За її словами, ASIO потребує розширення повноважень щодо проведення дізнання осіб з усіх справ, які стосуються національної безпеки, а не лише тероризму, як це відбувається зараз.

«Ми віримо, що отримавши такі повноваження, ми зможемо ефективніше вирішувати проблеми», - сказала посадовець.

Спеціальні повноваження, введені в 2003 році після терактів 11 вересня та вибухів на Балі, наразі на розгляді парламентського комітету, оскільки термін їх дії закінчується у вересні 2018 року.

Служба намагається зберегти існуючі механізми, а також отримати додаткові, зокрема, прискорити процес отримання ордера, підставою для якого може бути вербальний, а не письмовий дозвіл генпрокурора.

Крім того, ASIO хоче мати можливість затримувати людей відповідно до ордера та знизити мінімальний вік допиту осіб з 16 до 14 років.

Генеральний інспектор з питань розвідки та безпеки Маргарет Стоун, яка контролює розвідувальні агентства Австралії, заявила, що вважає такі повноваження «занадто сильними» і попередила про необхідність розглянути наслідки їх розширення.

«Кожен крок, який буде здійснено для розширення цих повноважень, має бути уважно продуманим», - сказала вона, наголосивши, що не розуміє, чого саме бракує спецслужбам, щоб виконувати свою роботу.

У свою чергу ASIO завила, що лише раз використовувала свої повноваження щодо примусового допиту осіб у 2006 році, однак просить зберегти за ними ці повноваження, оскільки їх втрата завдасть шкоди діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-