Польща готова вкласти майже €900 мільйонів у газогін, що замінить російську трубу

Польща готова вкласти майже €900 мільйонів у газогін, що замінить російську трубу

Укрінформ
Польський оператор газопроводів - компанія Gaz-System - заплатить за будівництво трубопроводу Baltic Pipe з Північного моря до Польщі орієнтовно 874 млн євро.

Про це повідомила компанія Gaz-System, інформує Wnp.pl.

“Вартість будівництва газопроводу по дну Балтійського моря оцінюється у 442 млн євро, ще 342 млн євро - на розбудову польської газотранспортної системи, Gaz-System покриє також 64% коштів будівництва газокомпресорної станції, витративши на це майже 91 млн євро”, - повідомляє інтернет-видання.

Водночас у польській компанії зазначають, що фінансові розрахунки є дуже приблизними і можуть суттєво змінитися. 

Польська частина трубопроводу складається з морського відрізку від данського острова Зеландія до польського населеного пункту Нєхоже на узбережжі Балтійського моря. Польська компанія також покриє більшу частину коштів будівництва газокомпресорної станції на острові Зеландія. Крім того, польська сторона мусить значно розбудувати мережу власних газопроводів на території країни, щоб можна було транспортувати газ із Норвегії.

Як повідомляв Укрінформ, глави урядів Польщі і Данії кілька днів тому підписали у Копенгагені меморандум щодо спільної реалізації проекту Baltic Pipe, який дасть можливість у перспективі замінити газ із Росії. Документ передбачає прийняття остаточного рішення щодо реалізації інвестиції в 2018 році і завершення будівництва газопроводу до жовтня 2022 року. Як сказала глава польського уряду Беата Шидло, для Польщі це дуже важлива інвестиція, пов'язана з покращенням енергетичної безпеки Польщі й усього регіону. Зазначалося, що загалом будівництво газопроводу Baltic Pipe коштуватиме близько 1,7 млрд євро.

Меморандум передбачає, зокрема, "необхідність поставок європейським споживачам безпечної енергії за доступною ціною і потребує створення у  Польщі, Данії, а також в районі Балтики і Східної Європи стабільних, диверсифікованих, безпечних та надійних ринків газу".

Польський та данський уряди зобов'язалися також підтримати у реалізації проекту компанії Gaz-System (Польща) і Energinet.dk (Данія).

Стратегія Польщі передбачає диверсифікацію не лише джерел, а й напрямів постачання енергоносіїв. Після 2022 року, коли завершиться так званий Ямальський довгостроковий контракт із російським Газпромом, постачання газу спиратиметься на "Північні ворота", тобто з'єднання трубопроводом покладів з норвезького шельфу через Данію до польського узбережжя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-