В Австралії відмовилися від будівництва сховища ядерних відходів

В Австралії відмовилися від будівництва сховища ядерних відходів

Укрінформ
Уряд австралійського штату Південна Австралія більше не розглядає питання будівництва сховища для відпрацьованого ядерного палива на території штату.

Про це повідомляє телекомпанія АВС

«Це питання ніколи не було одним з тих, які можна вирішити в короткостроковій чи навіть середньостроковій перспективі... Це була дискусія, яка мала відбутися, і саме тому ми створили спеціальну Королівську комісію, яка зібрала належні матеріали», - заявив прем’єр штату Джей Везеріл.

Уряд штату доволі прискіпливо розглядав пропозицію про створення сховища, що, як очікувалося, мало принести в бюджет штату до 100 млн австрал. дол. Серед можливостей, які відкривалися перед штатом, лобісти проекту згадували Україну, з якою Австралія підписала угоду на поставку урану для атомних станцій та яка потенційно могла скористатися сховищем для свого відпрацьованого ядерного палива.

Однак ця пропозиція не знайшла підтримки серед громадськості та опозиції. Для вирішення цього питання була створена спеціальна Королівська комісія, яка передбачала проведення консультацій представників федерального уряду країни із мешканцями міст, де влада має намір розмістити звалища ядерних відходів. За результатами роботи Комісії дві третини її членів виступили проти такого рішення.

Як відомо, Австралія є потужним експортером уранових руд, однак населення Зеленого континенту виступає проти урядової політики щодо повернення до країни відпрацьованого палива, хоча міжнародна практика передбачає, що «країни, які постачають ядерне паливо, несуть відповідальність і за справу з відходами».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-