Російська агресія проти України відкрила світу очі на справжню політику РФ – експерт

Російська агресія проти України відкрила світу очі на справжню політику РФ – експерт

Укрінформ
Росія завжди розглядала країни ЄС і Заходу в цілому як ворога, однак зрозуміти та прийняти це світ зумів лише після агресії Москви в Україні.

Так вважає професор Центру європейських студій Австралійського національного університету Джон Бесемерес у своїй статті «Тріумф Путіна – підтримка гібридної війни на Заході», яку опублікував відомий австралійський аналітичний центр - Інститут Лоуї, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австралії.

«Першопричиною слабкості Заходу перед російським тиском стала разюча невідповідність між знанням Росії, обмеженим і спотвореним розумінням Заходом цілей Росії, і стратегією їх досягнення. Тільки після російської війни проти України дисбаланс почав дещо виправлятися, але ми, як і раніше, значно відстаємо від Росії в нашому розумінні противника, нашій рішучості і наших можливостях протидії: військових, кібер, розвідувальних, пропагандистських, щодо прийняття рішень і багатьох інших», - каже професор Бесемерес.

Він вважає хибним притримуватися підходу щодо недопущення нової Холодної війни, оскільки РФ вже понад десять років перебуває у такому стані. Фактор залякування ядерним конфліктом професор називає елементом гібридної війни.

«Росія значно розширила свої інструменти і програму гібридної війни проти західного світу, а також проти колишніх васалів, які уникли її домінування і прагнуть захистити свій суверенітет від російських зазіхань, шукаючи зближення із західними інститутами, насамперед ЄС і НАТО», - вважає експерт.

На його думку, хоча переможного бліцкригу проти України у Путіна не вийшло, він намагається тримати Київ у постійній напрузі, звинувачуючи у порушенні недієвих Мінських угод.

«Економіка і державний устрій України знаходяться під безперервним і сильним тиском. І ніхто всерйоз не очікує, що Росія виведе свої війська з Донбасу. У всякому разі, в певні моменти слабкості Заходу або торжества гібридної війни, цілком можливим здається, що Росія буде знову просуватися, щоб захопити додаткову територію і контроль», - вважає Бесемерес.

Автор вважає загрозливою тенденцією факт, що Путін намагається впливати на геополітичний простір не тільки біля своїх кордонів, а й у провідних країнах – «ключових стовпах демократії». Як приклад наводяться вибори в США, втручання у виборчі процеси у Франції та Нідерландах та інші. Згадується також деструктивна, проте вдала російська політика на Близькому Сході та Балканах.

«Вона (політика) демонструє ефективність його неосталіністських «активних заходів» і пропагандистського використання популізму, як і відсутність належного контролю якості в сучасних західних виборчих процесах», - каже автор.

Тож якщо Західний світ не мобілізується проти агресивної політики Путіна, майбутнє демократичного світу перебуватиме під загрозою.

Фото: styknews.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-