Туркменістан хоче ліквідувати систему

Туркменістан хоче ліквідувати систему "безкоштовної" комуналки

Укрінформ
Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов наказав уряду ліквідувати систему субсидій, яка робила водо-, газо- та електропостачання у країні майже безкоштовним для користувачів.

Про це повідомляє DW

Нинішню систему субсидій у 1993 році встановив попередник Бердимухамедова - Сапармурат Ніязов. Згідно з цією системою, кожен громадянин Туркменістану має право щомісяця безкоштовно витратити 35 кіловат-годин електроенергії, 50 кубометрів газу та щодня - 250 літрів води. Хто перевищував ці обсяги, мав сплатити пеню. 

У 2014 році Бердимухамедов підвищив розмір пені, а також скасував норму щодо щомісячного надання кожному власникові автомобіля 120 літрів бензину безкоштовно.

Тепер же він назвав систему субсидій "цілковито неефективною" та закликав урядовців "прискорити перехід до ринкових відносин".

Як відомо, Туркменістан володіє четвертими найбільшими запасами природного газу у світі. Більшість цього газу країна продає Китаю, імпортом цікавиться також ЄС. Однак через падіння цін на нафту і газ у 2014 році національна валюта Туркменістану здешевіла на 20 відсотків. Окрім того, навантаження на бюджет країни посилила підготовка до проведення у вересні цього року Азійських ігор із бойових мистецтв та змагань в Ашгабаті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-