Польські екологи вважають “Північний потік-2” шкідливим і непотрібним проектом

Польські екологи вважають “Північний потік-2” шкідливим і непотрібним проектом

Укрінформ
Газопровід “Північний потік-2” є шкідливою для екології ініціативою, яка до того ж суперечить нормам європейського права.

Про це під час прес-конференції у Варшаві заявили директор Greenpeace Польща Роберт Цигліцький і юрист ініціативи ClientEarth “Юристи для землі” Марцін Сточкевич за результатами публічних слухань і підготовці зауважень до проекту з боку екологів з різних країн, які відбулися в понеділок у Фінляндії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Північний потік-2” є непотрібною і шкідливою інвестицією концернів, які за будь-яку ціну намагаються зробити Європу залежною від видобувних копалин”, - заявив Цигліцький.

Він наголосив, що під диктат енергетичних концернів змінювалося законодавство і закривалися очі на ретельну оцінку впливу таких інвестицій на навколишнє середовище.

“Тому ми вимагаємо повної оцінки соціально-екологічних витрат газопроводу “Північний потік-2”,- підкреслив директор Greenpeace Польща.

За його словами, пропускна здатність “Північного потоку-2” оцінюється в 55 млрд куб. м на рік, а це означає викиди СО2 в атмосферу на рівні 106 млн тон щороку. “А це щорічні викиди на рівні усієї економіки Чехії”, - порівняв Цигліцький.

Представник ClientEarth “Юристи для землі” Сточкевич нагадав, що газопровід у восьми країнах ЄС має пролягати поблизу мережі ділянок “Natura 2000”, зокрема й двох польських ділянок. Відтак, кожна інвестиція поблизу таких ділянок має ретельно оцінюватися.

“Рапорт оцінки впливу проекту “Північний потік-2” на екологію не містить достатньої оцінки впливу інвестиції на флору і фауну Балтійського моря”, - зазначив Сточкевич.

Він закликав владу Фінляндії відмовити у видачі екологічного дозволу на цей проект.

“Схожим чином мають діяти усі інші країни ЄС”, - наголосив Сточкевич.

Він також повідомив, що 13 червня у Щеціні (північний захід РП) відбудуться публічні слухання, в результаті яких буде створено рапорт про транскордонну оцінку впливу “Північного потоку-2” на екологію. Цей документ буде передано міністру екології Польщі. Польські органи повинні оцінити ці зауваження, і якщо вони визнають їх суттєвими, то вони повинні передати їх іншим країнам, які також оцінюють вплив цього проекту на екологію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-