Австралія та США закликали Китай демілітаризувати спірні острови

Австралія та США закликали Китай демілітаризувати спірні острови

Укрінформ
Австралія і США виступили з вимогою до Китаю посилити тиск на Північну Корею через її ядерну програму, а також закликали зупинити мілітаризацію своїх штучних островів у Південно-Китайському морі.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ та оборони двох держав у ході безпекових консультацій Австралія-США, що проходять у Сіднеї, повідомляє news.com.

«Китай та інші регіональні партнери мають активізувати свої зусилля, щоб допомогти вирішити цю ситуацію (з Північною Кореєю – ред.) у плані безпеки, адже вона ставить під загрозу не лише цей регіон, а насправді становить загрозу для всього світу», - заявив журналістам держсекретар США Рекс Тіллерсон на прес-конференції.

За його словами, США й Австралія «говорять одним голосом», закликаючи Північну Корею відмовитися від своєї ядерної програми. Водночас Китай, з його зростаючою економічною потужністю, несе відповідальність як регіональна держава за те, щоб зупинити Північну Корею.

Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп назвала нещодавно проведені КНДР випробування ракетної зброї «вкрай деструктивною поведінкою».

«Ми розглядаємо Північну Корею як загрозу для нашого регіону, так і глобальну», - сказала вона.

Водночас США чітко дали зрозуміти, що Вашингтон не влаштовує мілітаризація Китаєм серії штучних островів у Південно-Китайському морі, на спільне використання акваторії якого також претендують Малайзія, В'єтнам, Філіппіни, Бруней і Тайвань.

«Ми виступаємо проти штучного будівництва островів і їх мілітаризації Китаєм у міжнародних водах. Ми хочемо продуктивних відносини, але ми не можемо дозволити Китаю використовувати свою економічну міць, щоб купити собі вихід з інших проблем, як-от мілітаризація островів у Південно-Китайському морі, чи нездатність вчинити відповідний тиск на Північну Корею. Вони мають визнати, що зі статусом економічно зростаючої держави також виникають обов'язки у сфері безпеки», - сказав Тіллерсон.

У свою чергу Джулі Бішоп заявила, що Китай порушив міжнародне право, побудувавши острови, і що жодна країна не повинна робити «односторонні дії зі зміни статус-кво».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-