Чотири арабські держави розірвали дипвідносини з Катаром

Чотири арабські держави розірвали дипвідносини з Катаром

Укрінформ
Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн, Саудівська Аравія та Єгипет заявили зранку в понеділок про розрив дипломатичних відносин із сусіднім Катаром, якому вони закидають підтримку терористів та екстремістів.

Про це повідомляє DW. 

Як зазначається, Катар також виводять зі складу арабської коаліції, яка веде боротьбу із повстанцями-хуситами в Ємені.

Формальним приводом для такого кроку названо підтримку Катаром терористів, зокрема "Ісламської держави" (ІД) та "Аль-Каїди". Коаліція під проводом Саудівської Аравії також закинула Досі "підтримку терористичних організацій у Ємені". Манама звинуватила Катар у "підбурюванні" та "фінансуванні пов'язаних із Іраном груп для організації диверсій та паніки у Бахрейні", а Каїр - у "ворожій діяльності проти Єгипту.

Після розриву відносин дипломатичні місії чотирьох держав у Катарі будуть закриті, також припиняється морське та повітряне сполучення з еміратом.

Як відомо, наприкінці травня оприлюднено промову еміра Катару про підтримку нормальних відносин з Іраном, що викликало критику на саміті країн Перської затоки. Пізніше Доха заявила, що публікацію зробили хакери.

У Катарі базуються близько 10 тисяч солдатів США. Невідомо, чи зачепить їх дипломатичний скандал. Держсекретар США Рекс Тіллерсон уже закликав країни Перської затоки до подолання протиріч і збереження єдності.

На тлі новин з Перської затоки нафта марки Brent на азійських ринках здорожчала на 0,5 відсотка до 50,18 долара США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-