Новака слухають у польському Сеймі у справі фінансової піраміди

Новака слухають у польському Сеймі у справі фінансової піраміди

Укрінформ
Глава Укравтодору Славомір Новак з'явився у вівторок у Варшаві на слухання перед тимчасовою слідчою комісією Сейму у справі створення і функціювання у Гданську фінансової піраміди Amber Gold.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я зараз тут для того, щоб допомогти комісії у з'ясуванні усіх відомих мені фактів, які можуть мати вплив на з’ясування цієї справи", - зазначив на початку засідання Новак.

У ході свого виступу він повідомив, що не знає особисто колишнього власника компанії Amber Gold Марціна Пліхту, який зараз перебуває під слідством, а також нікого з членів його родини. 

Глава Укравтодору також наголосив, що зараз він займається не політикою, а іншими "важливими справами, які займають у нього багато часу". Відтак, він не хоче брати участь у польських політичних суперечках.

Як інформувало агентство, Amber Gold - фінансова піраміда, яка функціонувала у Польщі в 2009-2012 роках. Компанія займалася фінансовими операціями, не маючи на це дозволу Комісії фінансового нагляду країни. Компанія таким чином обдурила 11 тис. вкладників. У 2012 році власника компанії та його дружину було заарештовано. Представники чинної влади вважають, що існування цієї піраміди впродовж трьох років було б неможливим без сприяння попередньої владної коаліції, зокрема екс-глави уряду Дональда Туска та його партійних колег, серед яких був і Новак. 

В одній із компаній, власником якої був Amber Gold - авіакомпанії OLT Express, упродовж кількох місяців працював син екс-прем'єр-міністра Міхал Туск.

Новак є колишнім політичним соратником Туска по "Громадянській платформі", яка перебувала при владі в Польщі з 2007-го по 2015 рік. Упродовж 2011-2013 років він був міністром транспорту, будівництва і морського господарства Польщі. З 2016 року - глава Укравтодору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-