Bellingcat розповіла, як Кремль

Bellingcat розповіла, як Кремль "приручає" молодих політиків у ЄС

Укрінформ
Росія намагається отримати вплив на європейську політику, пролобіювати зняття санкцій, а також поліпшити свій імідж за кордоном через молодіжні відділення крайніх правих і крайніх лівих європейських партій.

Про це повідомляє на своєму сайті міжнародна група розслідувачів Bellingcat.

"Наявні свідчення змушують припустити, що для того, щоб пролобіювати зняття європейських санкцій з Росії, Кремль підбирається до молодіжних організацій, включаючи молодіжні відділення європейських партій. Також ведеться робота і з іншими молодіжними об'єднаннями з метою поліпшення іміджу Росії за кордоном", - йдеться в публікації.

Як наголошують у Bellingcat, Росія демонструє готовність працювати з організаціями всього політичного спектру: «Сюди входить робота як з крайньою правою «Альтернативою для Німеччини» (AfD), так і з крайньою лівою «Всесвітньою федерацією демократичної молоді», що проводить масштабний фестиваль, який Росія збирається прийняти цього року».

Розслідувачі вказують на конференцію "Свобода для Європи", яка пройшла 21 січня в Німеччині за участю багатьох пов'язаних з Росією європейських політиків. Зокрема, в заході взяли участь ключові європейські ультраправі політики, які претендують на владу у своїх країнах, такі як Герт Вілдерс (Нідерланди), Марін Ле Пен (Франція) і Фрауке Петрі (AfD, Німеччина).

Зазначається, що лідер молодіжного крила AfD Маркус Фронмайєр, який нещодавно одружився на російській журналістці, яка пише для російських "Известий", у грудні 2016 року їздив у Росію, де зустрічався, зокрема, з керівником департаменту міжнародних зв'язків путінської партії "Єдина Росія" Костянтином Петриченком і лідерами молодіжної організації "Об'єднаний молодіжний фронт" (ОМФ). Одним з проектів ОМФ є "Росія - Європа: новий поворот", який описується як кампанія з ведення діалогу "російських політиків і представників молодіжних крил найбільших європейських партій, що виступають за скасування санкцій проти РФ". За останній рік представник ОМФ Ксенія Шляміна та її чоловік Микола Шлямін, які обидва входять у керівництво ОМФ, також провели ряд зустрічей з Фронмайєром, домовившись про ряд спільних проектів.

Крім членів ОМФ лідер молодіжного крила AfD зустрічався зі ще одним провідником молодіжної політики РФ в Європі – Дар’єю Шаровою, керівником міжнародного напряму "Молодої гвардії "Єдиної Росії". Члени цієї організації підтримують зв'язки з проросійськими Сербською народною партією, націоналістичною партією "Двері", а також молодіжним крилом "Демократичної партії Сербії".

"Але російські офіційні особи не обмежуються однією тільки німецькою AfD, аналогічним чином вони взаємодіють і з "Австрійською партією свободи" (FPO). Як повідомлялося, минулого грудня правляча партія Росії й австрійські націоналісти підписали угоду про спільну роботу в "молодіжних, жіночих, освітніх, гуманітарних та інших соціальних організаціях" з метою "зміцнення дружби і виховання молодого покоління у дусі патріотизму і радості праці", - повідомили в Bellingcat.

Як зазначається в розслідуванні, також існує "Демократичне молодіжне співтовариство Європи" (DEMYC), яке "також пов'язане і з політичними цілями Кремля". 

"Проте разом зі встановленням контактів з європейськими крайніми правими і лівоцентристськими молодіжними організаціями, російські офіційні особи вибудовують відносини і з крайніми лівими. У лютому 2016 року колишній глава російського федерального агентства у справах молоді «Росмолодь» Сергій Поспєлов провів зустріч з президентом «Всесвітньої федерації демократичної молоді» (World Federation of Democratic Youth, ВФДМ) Ніколасом Пападімітріу. ВФДМ вважається продовжувачем справи пов'язаного з «Комінтерном» «Комуністичного інтернаціоналу молоді», що існував раніше за радянських часів. У середині XX століття ВФДМ керував Олександр Шелепін, який згодом очолив КДБ», - повідомляється в розслідуванні.

Крім того, активна Росія і на голландському напрямі, де цим активно займається "Росспівробітництво". "Один з найбільш визначних заходів, в яких Агірбов (співробітник представництва "Росспівробітництва" у Нідерландах - ред.) брав участь, було проведено у липні 2014 року, коли він організував приїзд делегації молодих голландців у Москву. Конференція називалася "Нове покоління" і включала виступи представників "Молодої Гвардії", а також "Росмолоді" і "Росспівробітництва", - зазначається в матеріалі розслідувачів.

Як зазначається, однією з основних тем конференції став конфлікт в Україні, також було запропоновано "кілька проектних ідей з розвитку подальшого спілкування і взаємодії російської і нідерландської молоді", обговорювалося вирішення проблеми "дезінформації" з боку "офіційної преси" і як "усунути дефіцит інформації і налагодити співробітництво".

Надалі молоді голландці, які брали участь у поїздці в Росію у рамках "Нового покоління", в жовтні 2014 року також були запрошені на зустріч у посольство Росії в Гаазі. Захід був організований главою "Експертного центру Російської Федерації" Еріком Хавенаром.

"У 2017 році питання охоплення Росією молодіжних відділень іноземних політичних партій уже не є тривіальним, враховуючи спори навколо її втручання в американські вибори. Висловлюється серйозне занепокоєння підтримкою Кремля "екстремістських промосковських кандидатів". Російська увага до молодіжних організацій посилюється в цей ключовий рік проведення виборів в Європі, і кількість свідчень втручання Росії в європейську й американську політику зростає", - наголошують у Bellingcat.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-