Amnesty: щонайменше 281 правозахисника вбили торік через роботу

Amnesty: щонайменше 281 правозахисника вбили торік через роботу

Укрінформ
Діяльність активістів-правозахисників зараз стала небезпечнішою, ніж будь-коли.

Про це заявили в організації Amnesty International, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Щонайменше 281 активіста було вбито одного лише минулого року через його роботу. Рідко захист прав людини був таким небезпечним", - йдеться у новій доповіді "Захисники прав людини під загрозою: простір для цивільного суспільства, що скорочується", представленій у Берліні в понеділок.

Погроз або нападів зазнали правозахисники у 94 країнах, у 68 задокументовані їх арешти.

"У таких країнах, як Єгипет, Китай, Росія та Індія уряди йдуть проти громадянського суспільства, неначе захист прав людини є злочином", - зазначила глава Amnesty International у Німеччині Андреа Берг. 

За її словами, за правозахисниками здійснюють незаконне стеження, порушують їх право на збори і свободу слова; вони стають мішенню урядових кампаній ненависті, їх оголошують злочинцями або контрольованими ззовні "іноземними агентами". Систематичне переслідування з боку дедалі більшої кількості урядів по всьому світу позбавляє правозахисників "повітря для дихання", душить ідею вільного, справедливого суспільства рівних прав.

"Прихильність правам людини – чи то окремого активіста чи ширшої ініціативи - є необхідною умовою для справедливішого співіснування. Правозахисники виконують життєво важливу контрольну функцію у всіх суспільствах, яку не можна недооцінювати", - сказала Берг.

Згідно з резолюцією Організації Об'єднаних Націй від 1998 року, держави-члени ООН взяли на себе зобов'язання по захисту правозахисників від пригноблення і насильства. Amnesty International закликає уряди всіх держав виконувати ці зобов'язання і не допускати нападів на правозахисників, а навпаки сприяти їм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-